Från ett kroatiskt hotell till Dolphins

Anes Zekovic nobbade flera svenska klubbar. Det var Dolphins han ville till. Framtidsmannen är på det klara med vad som blir Dolphins nyckel till ännu ett SM-guld i vår.

5 december 2018 14:05

Efter säsongen 2015/2016 var Anes Zekovic på en veckas semester i Kroatien. På hotellet kände han igen en man väldigt väl. Det var Dolphins-coachen Adnan Chuk som också var på semester – och bodde på samma hotell.

Redan där sådde Adnan Chuk det fröet som gjorde att 23-årige Zekovic i slutet av juni i år presenterades som ett nyförvärv av Dolphins.

– Det var rätt sjukt. Det var i receptionen och jag tyckte att jag kände igen Adnan. Vi snackade då och han berättade att han hade följt mig och var intresserad och så, säger Anes Zekovic.

Då valde Anes bort Dolphins för att spela vidare i Uppsala.

– I det läget valde jag Uppsala för min egen utvecklings del. Med facit i hand var det rätt val. Många duktiga spelare hade lämnat Uppsala efter alla ekonomiska problem och jag skulle få en huvudroll i laget med mycket speltid. Jag utvecklades väldigt mycket förra säsongen, säger Zekovic när vi träffas i Stadium Arenas B-hall.

Anes Zekovic är uppvuxen i en basketfamilj i Uppsala där både pappan (Elmin) och brodern (Alan) har spelat och spelar. Zekovic fastnade snabbt för den snabba bollsporten och fostrades i KFUM Uppsala som han spelade med upp division 1-nivå.

Under sommaren 2015 tog han steget till eliten och skrev på för Uppsala i basketligan. Ett stort beslut – på flera plan.

– Jag pluggade i Gävle ett år direkt efter basketgymnasiet, och tränade med Uppsalas ligalag en gång i veckan bara. Men året efter blev Kevin Gaines coach och han tog kontakt med mig direkt och var intresserad. Då kände jag att jag ville satsa på basketen och lade ner plugget, säger Anes Zekovic som läste ekonomi i Gävle.

Åren i Uppsala blev bättre och bättre för Anes Zekovic individuellt, medan laget har försämrats på grund av de finansiella bekymren.

Märkte ni spelare av strulet med ekonomin?

– Vi försökte fokusera på basketen. Det började i slutet av mitt andra år. Vi snackade mycket om det och ville så klart veta vad som hände. Jag tycker att vi gjorde det bra med tanke på hur det var.

Hur gick det till när det till slut blev Dolphins inför den här säsongen?

– Adnan hörde av sig och frågade vad mina planer var. Det var fler klubbar som hörde av sig, men jag kände att Norrköping var det bästa för mig. Jag och Adnan diskuterade mycket under sommaren. Jag visste att vi skulle ha ett bra lag, han sa att konkurrensen om speltid skulle bli tufft. Men så ska det vara, man ska inte få något gratis. Jag ville bort från Uppsala – jag ville testa på något nytt.

Vad hade du för bild av Dolphins som lag innan du kom dit?

– Det var alltid svårt att möta dem. Mycket struktur i spelet. Ett grovjobbande som spelade tufft försvar, man fick jobba för varje poäng. Kjellbom är stark runt korgen och Lindquist fick jag ofta spela på, jag fick jaga runt screens och så. Jag visste att jag skulle få en bra träningsmiljö här. En som Micke Stenbom är grymt bra i gymmet och hjälper oss med allt. I Uppsala hade vi ingen fyscoach, så det har varit ett stort lyft för mig här. Jag behöver den vägledningen.

Det är inte bara ett klubbyte som Anes Zekovic gjorde i somras. Det var också första gången han flyttade från hemstaden Uppsala.

– Det har varit bra, inga problem alls. Min tjej flyttade med och stöttar mig alltid. Jag gillar staden Norrköping jättemycket och kände några spelare i laget sedan tidigare. Mina polare ville att jag skulle ta chansen och mamma och pappa har alltid stöttat mig. Pappa ser alla matcher han kan med mig, vi snackar mycket basket, säger den 197 centimeter långe Zekovic.

Med Anes i laget har Dolphins vunnit elva och 14 matcher i ligan. Med det ligger de tvåa i tabellen, två poäng bakom Södertälje.

Zekovic är relativt nöjd med sina egna insatser överlag.

– Jag har fått en annan roll än förra året, självklart. Senaste matcherna har det inte varit så bra, jag har börjat spela med lite mindre självförtroende. Landslaguppehållet var skönt för min del, så jag kan jobba upp det igen. Men totalt sett är jag rätt nöjd. Jag klagar inte, laget har gjort det väldigt bra, säger han.

För Zekovic gamla klubb Uppsala är det skilda världar. Uppsala var sena med att få ihop sin trupp och ligger sist med bara en vinst på 15 matcher.

– Jag har kvar många vänner i laget, det är synd att de har det så tufft. Jag hoppas att Uppsala kommer igång igen och att de får vara kvar i ligan, Uppsala behöver basketen, säger Anes.

Hur är det att ha Adnan Chuk som coach?

– Väldigt bra. Han är hård, men ärlig. Han har spelat själv och vet vad vi spelare känner. Adnan är noggrann med detaljer och inför varje match är det olika beroende på vilka vi möter.

Vad är nyckeln spelmässigt för att ni ska kunna försvara SM-guldet?

– Försvaret. Vi har haft några riktigt bra matcher defensivt. Du ska göra poäng framåt, visst. Men du måste också kunna försvara dig.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kenny Wiis

Ämnen du kan följa