Magnusson: "Jag hade gett upp hoppet"

Oliwer Magnusson satte nävarna i snön efter ett av hoppen och så var andra åket förstört. Men inte dagen. Tillsammans med Jesper Tjäder kör han för medaljerna i OS-finalen natten till onsdag. –Jag hade gett upp hoppet, säger han.

Oliwer Magnusson nådde OS-finalen i freeski slopestyle som tolfte och siste man efter en nervös väntan. Här i samtal med Anders Wiggerud, sportchef på Sveriges olympiska kommitté.

Oliwer Magnusson nådde OS-finalen i freeski slopestyle som tolfte och siste man efter en nervös väntan. Här i samtal med Anders Wiggerud, sportchef på Sveriges olympiska kommitté.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Freeski2022-02-15 06:58

I big air-finalen hamnade Magnusson precis utanför prispallen och fick se Henrik Harlaut fira bronset.

På nytt höll han på att passeras av landslagskompisen, något som i så fall hade kostat honom en av de tolv platserna i finalen i freeski slopestyle.

Magnussons 73,46 från det första åket levde farligt eftersom han tabbade sig ordentligt i andra åket. Risken för ett ras i resultatlistan var påtaglig. En handfull åkare hade sina andraåk kvar att genomföra.

En av dessa var Harlaut.

Magnussons nervösa väntan

Men Harlaut hade, som många med honom, svårt att hantera kastvindarna och snön som yrde.

Några misstag och så var veteranens OS över.

Nere i målfållan stod Magnusson parkerad, med blicken på storbildsskärmen. Norrmannen Ferdinand Dahl, kanadensaren Teal Harle och österrikaren Daniel Bacher hade alla kapaciteten att putta bort svensken från finalen.

Ingen lyckades.

– Jag hade turen på min sida. Det var nervöst, som i big air. Jag var så besviken på mig själv att jag låg tolva. Jag trodde aldrig att det skulle räcka. Men nu är jag glad igen, säger Oliwer Magnusson.

TT: Inte nöjd, ändå vidare. Det talar för att det finns en god potential att lyckas i finalen?

– Verkligen. Det spelar ingen roll nu om jag kom fyra eller tolva. I finalen är det bara att köra. Sätter man allt och har domarna med sig kan det verkligen gå vägen, säger han.

Tjäder har mer att ge

Jesper Tjäder låg pyrt till efter ett svagt första åk. I andra fick han till en fullträff. Domarna delade ut 79,38 poäng. Det räckte till fjärde plats och en finalplats.

– Och jag har mycket mer att ge i finalen, säger Tjäder.

Henrik Harlaut var besviken, men lämnar ändå Zhangjiakou som en lycklig man.

– Jag önskar att jag hade satt ned mitt sista åk, men det var svårt, inte de lättaste förhållanden. Men jag är otroligt glad för Jespers och Oliwers skull.

– Jag har ändå haft ett otroligt bra OS med bronset i big air, blivit inspirerad av andra idrottare och haft väldigt kul.

Tror på kompisarna

Han var medveten om att ett starkt andra åk petat bort Magnusson från finalen.

– Det var lite jobbigt eftersom det var jag som puttade bort honom från pallen i big air, säger Harlaut.

TT: Vad ger du Tjäder och Magnusson för chanser i finalen?

– Goda. Speciellt när det blir tre åk och ett bra utgångsläge. Det skulle vara så kul att se dem på pallen.

Inte heller OS-debutanten Hugo Burvall lyckades ta sig till final.

Jesper Tjäder, fyra i kvalet efter ett lyckat andra kvalåk.
Jesper Tjäder, fyra i kvalet efter ett lyckat andra kvalåk.
Fakta: Finalen i freeskii slopestyle

Så går det till: Finalen avgörs i tre åk där det bästa resultatet räknas.

När: Finalen börjar 02.30 natten till onsdag, svensk tid.

Finalisterna: Andri Ragettli, Fabian Bösch och Kim Gubser, Schweiz, Ruud Birk, Norge, Nicholas Goepper, Alexander Hall och Colby Stevenson, USA, Jesper Tjäder och Oliwer Magnusson, Sverige, Ben Barclay, Nya Zeeland, Max Moffat, Kanada, Matej Svancer, Österrike.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!