Bröderna Mobärg vill ses först i finalen

Mössorna är neddragna till ögonbrynen och munskydden täcker större delen av deras ansikten. Det krävs ett tränat öga för att skilja dem åt. –David? –Nej, det är Erik.

Skicrossbröderna David och Erik Mobärg.

Skicrossbröderna David och Erik Mobärg.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Freestyle2022-02-17 17:02

Bröderna Mobärg är vana. Det händer att de blir förväxlade. Lika som bär är verkligen att ta i. Det är de inte, men den stränga kylan och Kinas ytterst stränga coronarestriktioner förvandlar emellanåt OS till en maskerad och gissningsleken Vem är vem?

För den breda, sportintresserade allmänheten erbjuder de olympiska spelen emellertid en god möjlighet att lära känna idrottare i vanligtvis mindre exponerade sporter.

Bröderna Mobärg är inne på att presentera sig på allra bästa sätt för tv-publiken hemmavid. De vill visa att svensk skicross är mer än superstjärnan Sandra Näslund.

Ingen syskonkärlek

Men tidigt på fredag morgon, svensk tid, finns ingen plats för syskonkärlek.

Skicross är en enkel sport att förstå. Fyra kör i varje heat, två går vidare och så håller det på tills det är fyra åkare kvar som kör om tre medaljer.

Det är man mot man. Broder mot broder. Mod och våghalsighet premieras, men också taktiskt sinnelag och slughet. Lite elakhet skadar heller inte.

Det där vet Erik och David Mobärg allt om.

– Ja du, det är inte alltid vi är överens men mest är det kul att fajtas med brorsan. Vi pushar varandra och det är alltid kul att ha någon att kriga mot hela tiden.

– När vi står där i samma heat är det ingen vänskapsmatch. Båda vill komma ned först, säger David.

– Ja, den fajten pågår väl livet ut, säger Erik.

Vill ses först i finalen

En sak är de överens om:

– Helst vill vi mötas först i stora finalen, säger Erik.

– Det är alltid skönt att slippa åka mot sina kompisar, speciellt brorsan. Det hoppas jag att vi slipper här, säger David.

Bröderna Mobärg höll länge till i facket för lovande åkare. Victor Öhling Norberg och Viktor Andersson var stjärnorna som snodde rubrikerna och pallplatserna i världscupen och i mästerskapen.

"VÖN" lade av för några år sedan, Andersson, kvitt sina skador, har engagemanget och lusten kvar. Han kör också, liksom OS-debutanten Elliott Baralo.

Erik, 24 och David, 22, från Undersåker nära Åre har på senare år och framför allt den här säsongen klivit fram som Sveriges vassaste skicrossåkare på herrsidan.

Fredag en bra dag?

David ligger fyra i världscupen, inte minst tack vare segrarna i Nakiska, Kanada och Arosa, Schweiz. I den sista tävlingen inför OS smet han in som tvåa i Idre. För ett år sedan tog Erik VM-brons i samma bana.

En bra dag och båda är med och tampas med de allra bästa. Den bra dagen får gärna infalla på fredagen.

– Jag hoppas det, fullt ut. Nu när jag haft en så bra säsong, speciellt i slutet när jag vann i Kanada och hade en andraplats på hemmaplan. Jag siktar mot stora finalen och medaljerna. Självklart, säger David.

– Vi har bra chanser. David har tagit några pallplatser i vinter och jag har varit ganska stabil på topp-8, säger Erik.

Fakta: David Mobärg om sin utveckling
Jag är snabb i starten och drar ofta nytta av det. Jag har också blivit bekväm med att ha tre efter mig. Jag tar oftare rätt beslut på viktiga ställen. När man ska köra om eller inte. Att vara lite coolare i vissa situationer.
Det taktiska spelet är väldigt viktigt i skicross och speciellt i den här banan.

TT: Beskriv en skarp taktiker?

Det är svårt att sätta ord på det. Man måste nästan ta beslut innan man hinner tänka. Det måste komma från ryggmärgen. Ju fler upprepningar man gör desto mer sätter sig i minnet. Det är ett ständigt jobb att ta med sig något från varje åk.
När det väl gäller ska man få ut det man kan och har lärt sig. Det har jag fått till mer och mer i vinter.
Jag drar nytta av mina egenskaper som gör att andra får det svårare. Jag är bra på att blocka linjen och ligga först, men jag kan också komma bakifrån på rätt ställen. Det är den helheten man jobbar på hela tiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!