En taktisk och teknisk fullträff gav OS-brons

Ett snudd på perfekt tekniskt utförande – men också ett taktiskt upplägg som höll. Bakom Jesper Tjäders OS-brons i slopestyle låg noggranna studier av banan. Och vad domarna premierade. –Jesper får till sitt livs åk, säger förbundskaptenen Niklas Eriksson.

Jesper Tjäder få en kram av förbundskaptenen Niklas Eriksson.

Jesper Tjäder få en kram av förbundskaptenen Niklas Eriksson.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Freestyle2022-02-16 06:51

Han, Jesper Tjäder och några till studerade minutiöst kvalet och knäckte koden.

– Varje rail och varje hopp får en poäng mellan noll och tio. Efter kvalet i går kunde vi få svart på vitt vad poängen var på varje genomförande.

– Då kollade vi lite på vad andra gjort. Det där huset som är på andra railen gav väldigt bra poäng, 9,1 poäng av tio möjliga. För Jesper är det tricket ganska lätt så vi sade att vi flyttar hans rail från kvalet så att han kunde få de där extrapoängen, säger Eriksson.

Trippelvolt

Och fortsätter:

– På andra hoppet bytte han från en dubbelvolt till en trippelvolt och den lilla ändringen i åket tror jag gjorde att han slutade trea.

– Jag är väldigt imponerad. Det är inte alla som kan byta ut sitt åk. Nästan ett år har vi vetat hur den här banan ska se ut och han kommer till finalen och gör ett nytt åk, hamnar på medaljplats... det är så kul.

– Även om han tar bronset är det som om han tar guldet. Han åkte så himla bra, så perfekt.

"Så svårt att göra"

TT: Du måste vara väldigt imponerad av hans mod och flexibilitet att ändra åket med kort varsel?

– Ja, verkligen. Det är så svårt att göra. Tittar man på kvalet och finalen kör alla andra samma linje. Jesper provade på träningen i morse hur det kändes och satte sedan åket perfekt.

För Niklas Eriksson är de två bronsen (Henrik Harlaut tog det andra i big air) också en skön revansch efter misslyckandena i Sotji 2014 och i Pyeongchang 2018.

– Vi har kommit som favoriter och inte fått till det. Den här sommaren och hösten har vi legat i Kläppen och tränat väldigt hårt. Alla hjälper varandra, pushar varandra till nästa nivå.

– Det är en härlig laginsats och sjukt kul att åka härifrån med två bronsmedaljer, säger Niklas Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!