Glänste i kvalet – Wallberg kör för OS-medalj

Han var supertalangen som spåddes en lysande framtid och OS-debuterade som 17-åring 2018. Sedan slet han av korsbandet. En skada som kan sänka en karriär – men väl tillbaka lyfte Walter Wallberg. Det går fortsatt uppåt. På lördag pucklar han på pisten i jakten på medalj. –Det finns mer att ge, säger han.

Sveriges Walter Wallberg under herrarnas puckelpistkval i Zhangjiakous vinterpark under OS i Peking.

Sveriges Walter Wallberg under herrarnas puckelpistkval i Zhangjiakous vinterpark under OS i Peking.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Freestyle2022-02-03 13:41

De yttre förutsättningarna kunde inte vara mycket jobbigare i Zhangjiakous vinterpark. En bitande kyla, nyckfulla vindar och lätt snöfall.

Wallberg han bara körde – och tog sig lekande lätt som en av tio åkare till finalen i puckelpist.

– Bra hoppning, bra åkning och bra poäng (79,12) för ett första kvalåk. Jag försökte hålla ned det lite och åkte inte så fort som jag kan göra. Det gick enligt plan, säger han till TT.

Enbart slagen av Kingsbury

Domarna var mer än nöjda. Wallberg, ut som femte åkare, passerades bara av storfavoriten Mikaël Kingsbury, den regerande olympiske mästaren från Kanada, som fick 81,15 poäng.

TT: Vad tänker du bjuda på i finalen?

– Jag kommer att gå lite fortare och det blir ett annat hopp på det nedre hoppet. Jag får höja det ett hela ett snäpp till för att nå de där topplaceringarna i finalen, säger Wallberg.

Där får han sällskap av Ludvig Fjällström, sjua i kvalet efter ett mindre vågat, men in i minsta detalj stabilt åk av veteranen i hans tredje OS.

Det gav 76,20 poäng.

TT: En bra kväll på jobbet?

– Det känns skönt. Man vet inte hur fort det kommer att gå och hur höga poängen blir. I och med att jag startade så sent (29:a av 30) hörde jag att en del gjorde missar och några körde bort sig. Min strategi ändrades till "håll det rent och säkert". Jag är glad att det fungerade och nu har vi mer att ge på lördag, säger Fjällström.

Ny chans för bröderna Elofsson

OS är inte över för bröderna Felix och Oskar Elofsson, trots 19:e respektive 26:e plats i kvalet. De 20 som inte tog sig till finaldelen får en ny chans på lördag.

Då avgörs det andra kvalet – med tio finalplatser till i potten. Sedan väntar en kvartsfinal med 20 åkare och resultaten från kvalomgångarna nollställs.

Från kvartsfinalen går tolv åkare vidare, därefter gallras hälften bort i semifinal och de sex återstående åkarna gör sedan upp om medaljerna i finalen.

Felix peppade sin tre år yngre och OS-debuterande bror Oskar efter missarna i hoppen.

Med en gest visade han "upp med mungiporna".

– Ja, han försöker väl hålla mig på gott humör trots den där olyckliga missen, säger Oskar Elofsson.

TT: Vad hände?

– Jag landade i en liten grop, lite i motlut så jag flög framåt och skidorna högg. Resten av åket kändes superbra. Det gäller bara att städa upp det där till på lördag.

Hyllar Wallberg

Felix hann kika på Walter Wallbergs åk.

– Det är ett fantastiskt åk. Han har tränat oerhört bra och varit riktigt, riktigt bra den här säsongen. Han kommer att gå långt.

TT: Ända fram?

– Det är inte omöjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!