Han kör för medalj – och för smittade tränaren

Landslagstränaren Lasse Fahlén testade positivt för corona och kommer inte till OS. Ludvig Fjällström saknar sin vän och mentor när han siktar på att göra sitt livs tävling. –Vi har kontakt varje dag. Han tittar på mina videos. Det känns som att han är med fast han inte är här.

Ludvig Fjällström under en pressträff i OS-byn i Zhangjiako.

Ludvig Fjällström under en pressträff i OS-byn i Zhangjiako.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Freestyle2022-02-02 06:40

Medaljerna i puckelpist fördelas sent på lördagskvällen kinesisk tid. Då är klockan tidig eftermiddag i Sverige. Framför tv:n följer Fahlén förhoppningsvis fyra svenska åkare. Men då krävs att Fjällström, Walter Wallberg och bröderna Felix och Oskar Elofsson klarar kvalet i Zhangjiakos vinterpark som inleds på torsdagen.

Chansen får bedömas som god. Kvartetten har visat i världscupen att den nödvändiga skickligheten finns. Dessutom når 20 av 30 åkare den första finalomgången.

"Alla har potentialen"

– Vi har kanske det starkaste lag vi någonsin haft, säger Fjällström.

Wallberg, vassast av svenskarna i världscupen i vinter, håller med:

– Alla har potentialen att göra ett väldigt bra resultat.

Fjällström har varit med förr. Troligen är dagarna i Zhangjiakous iskalla berg tredje och sista chansen att göra ett avtryck under ringarna.

26:a i Pyeongchang 2018 och 19:e i Sotji fyra år tidigare var under hans kapacitet. De förmildrande omständigheterna då var en kropp som inte var helt reparerad efter diverse skador.

Det är bekymmer han slipper nu. Fjällström OS-genrepade med två fjärdeplatser i Deer Valley och kom förra säsongen trea i den totala världscupen.

Har kontakt varje dag

TT: Innebär det att du sätter ribban högre nu?

– Det gör jag absolut. Både till hur jag mår fysiskt och hur jag åkt både förra säsongen och några av tävlingarna i år. Jag tror det största för mig är att jag kan ställa mig på startlinjen och kan ge allt utan att riskera att det kommer att göra ont eller att något ska gå sönder.

TT: Hur påverkar det dig att Lasse Fahlén inte är här?

– Det är klart att det är annorlunda. Jag har haft honom på startlinjen varje dag senaste åtta åren. Han hjälper till på det sätt han kan, vi har kontakt varje dag. Jag kommer att sakna honom, men jobbet måste göras ändå

Fjällström gillar tävlingsbacken.

– En kirurgiskt nästan perfekt backe. Lite kärv snö, men det har vi försökt att vänja oss vid nu. Backen är inte så utslagsgivande i sig. Det krävs ganska mycket av åkaren för att urskilja sig. Man behöver riskera mycket för att vinna.

På jakt efter hårdvara

TT: Och det är du beredd att göra?

– Absolut. Man får bara chansen vart fjärde år så det gäller att gå för det. Målet är absolut att vara topp-tre och åka härifrån med lite hårdvara.

– Det skulle vara enormt för mig för personligen och för Sverige som aldrig tagit en OS-medalj i puckel.

Fakta: Puckelpist i OS

Det går det ut på:Snabbhet, teknisk skicklighet, uthållighet, styrka och ett konstnärligt utförande som faller domarna på läppen – det är vad som gör en skicklig puckelpiståkare.

För de sju domarnas helhetsbedömning utgör hoppen 20 procent av den totala poängen, farten ytterligare 20 procent och tekniken resterande 60 procent. Kriterier som svårighetsgrad, höjd och stil avgör hoppoängen.

Det maximala antalet poäng är 100.

Så avgörs OS-tävlingen:30 åkare kommer till start. Kvalet avgörs i två omgångar med den första på torsdag (start 12.45, svensk tid). De tio bästa i den första kvalomgången säkrar plats i finalen. Övriga gör upp om de återstående tio finalplatserna i en andra kvalomgång på lördag (start 12.30).

Från den första finalomgången på lördag går tolv åkare vidare. Efter den andra finalomgången återstår sex åkare som gör upp om medaljerna i den tredje finalomgången.

Stjärnan:Kanadensaren Mikael Kingsbury har vunnit de två senaste VM-gulden och är regerande olympisk mästare.

Svenska deltagare:Walter Wallberg, Ludvig Fjällström, Felix Elofsson, Oskar Elofsson. Inga svenska damer deltar i grenen.

OS i Pyeongchang 2018:1) Mikael Kingsbury, Kanada, 86.63, 2) Matt Graham, Australien, 82.57, 3) Daichi Hara, Japan, 82.19.

VM i Almaty 2021:1) Kingsbury, 87.36, 2) Benjamin Cavet, Frankrike, 82.43, 3) Pavel Kolmakov, Kazakstan, 82.23.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!