Mobärg om missade medaljen: "Jag är så ledsen"

Två schweizare och en ryss firades som medaljörer en bit bort av hundratals funktionärer. Finalfyran Erik Mobärg hängde mot ett stängsel. –Jag är så ledsen. Det är ju där jag vill vara, inte stå här, säger han med en röst som stockar sig.Han var så nära prispallen, men ändå så långt ifrån.

En besviken Erik Mobärg slutade på fjärde plats i herrarnas skicross.

En besviken Erik Mobärg slutade på fjärde plats i herrarnas skicross.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Freestyle2022-02-18 06:14

Om Sandra Näslund tog den svenska OS-truppens mest väntade medalj i de spel som snart är över, var Erik Mobärg på vippen att plocka den mest oväntade.

Aldrig tidigare har en manlig svensk skicrossåkare varit i närheten av en sådan.

Förhandssnacket handlade mest om hans yngre bror David, som visat fin form i världscupen den här säsongen och senast i OS-genrepet i Idre.

Stark i mästerskap

Han försvann redan i åttondelsfinalen, precis som Viktor Andersson och framtidslöftet, OS-debutanten Elliott Baralo. Men David hann varna för Erik.

– Han säger ju att han är den bäste mästerskapsåkaren av oss båda.

Fog finns för det påståendet, än mer efter finalen i Zhangjiakou.

Efter stora skadebekymmer kämpade Erik Mobärg sig tillbaka till världseliten och var bronsmedaljör vid hemma-VM i Idre för ett år sedan.

Efter några dagars träning i tävlingsbanan i Gentings snöpark stack han ut hakan och pratade om att han var i form nog för ännu en mästerskapsmedalj.

Det var mer än bara snack.

Imponerade stort

Han vann han såväl sitt åttondelsfinal- som kvartsfinalheat och sedan semifinalen, imponerade stort och väckte förhoppningar inför finalen

Men där var han aldrig i närheten av att ta Sveriges 16:e medalj i Peking.

Det sprack direkt i starten. Försprånget han gav de övriga tre finalisterna gick inte att ta igen i en backe som inte bjöd på speciellt många möjligheter att åka om.

Ryan Regez, Schweiz, vann före landsmannen Alex Fiva och ryssen Sergej Ridzik.

– Jag missade lite i starten och tappade fart. Och sen fastnade Sergej Ridziks stav mellan mina ben så jag blev tvingad att avvakta. Jag försökte att hitta linjeval som gjorde att jag skulle få möjlighet att passera, men det räckte inte, säger Mobärg.

"Sjukt tufft"

– Det känns skitjobbigt, det var så nära. Jag känner mig så ledsen just nu, det var så nära och så står de där och tar emot medaljer och jag är fyra. Det känns sjukt tufft.

Det hade han inte behövt säga. Bakom visiret syns besvikelsen i ögon som inte tårats av den kalla snålblåsten.

Ingen manlig svensk skicrossåkare hade inför Pekingspelen ens gått vidare från kvartsfinal i ett OS. I senaste OS i Pyeongchang kom Mobärg på 26:e plats.

TT: Tror du att du med lite distans, när besvikelsen lagt sig, ändå kan se tillbaka på ett bra OS?

– Jag åkte jäkligt bra i dag. Jag har gjort mitt livs åkning och det är jäkligt skönt att göra det på OS. Så jag är stolt ändå. En fjärdeplats är sjukt bra, men det är medaljerna man vill åt, säger Erik Mobärg.

– Det är bara att blicka framåt, förhoppningsvis har jag ett OS kvar. Jag får försöka att göra något där i stället.

– Men nu vill jag bara hem.

Det blev ingen medalj för Erik Mobärg, som imponerade hela vägen fram till finalen.
Det blev ingen medalj för Erik Mobärg, som imponerade hela vägen fram till finalen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!