OS-hjältens guldrecept: Frukost vid 14

Sena nätter och frukost vid 14.00. Sedan kastade sig Walter Wallberg ut i backen och åkte hem OS-guldet i puckelpist. Nu berättar han om hemligheten bakom succén – ändrad dygnsrytm.
–Jag gick ofta till gymmet runt midnatt, säger 22-åringen.

Puckelpiståkaren Walter Wallberg med sitt OS-guld i Peking. Arkivbild.

Puckelpiståkaren Walter Wallberg med sitt OS-guld i Peking. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Freestyle2022-06-16 06:00

Den framskjutna sömncykeln var givetvis inte den största anledningen till OS-guldet i vintras, men bidragande.

– Jag gick in till OS med en plan för hur jag skulle lägga upp det och jag försökte följa den till punkt och pricka. Och där var sömnen en stor del i det också. Sömnen påverkar ens prestation, jag tror absolut det hade stor inverkan på resultatet, säger Wallberg.

– Jag pratade med Sanjay Verma (sömncoach) under OS för att vara helt säker på att det här var ett rätt beslut, för jag kom på idén själv, men var tvungen att dubbelkolla med honom som sömnexpert så att jag inte var helt ute och cyklade.

Logiskt

Det var han inte, Wallberg. Ute och cyklade alltså.

– Jag tror det helt enkelt bara var ett logiskt sätt att lägga upp det i och med att vi hade kvällsträning och kvällstävling, det var under en sjudagarsperiod vi skulle prestera vid de här tidpunkterna.

De ändrade rutinerna är inget revolutionerande, men det ska göras också.

Wallberg gjorde det.

– Alla våra träningar var runt sju, åtta på kvällen och även tävlingen var sent. Om jag skulle gå upp som när jag brukar göra i Sverige, runt klockan nio på morgonen, så hade jag varit trött runt sju, åtta på kvällen.

– Jag försökte sova till klockan ett på dagen ungefär, sedan åt jag frukost vid två och sedan var min lunch runt klockan fem, precis innan jag åkte ut i backen. Sedan var det middag runt nio innan jag gick och lade mig runt två, tre på natten.

Midnattsaktiviteten: gym

OS i Peking var första gången Wallberg justerade sin sömncykel.

TT: Vad fick dig att vilja testa det här på OS?

– Dels har vi haft, via SOK (Sveriges olympiska kommitté), sömncoachning under x antal tillfällen. Jag hade lite koll på hur sömncykeln fungerar och när man har sin peak i prestation på dagen. Det blev egentligen bara logiskt: om jag ska ha min peak klockan sju, åtta på kvällen, ja då måste jag gå upp mycket senare än vad jag vanligtvis gör, annars kommer jag ha min peak klockan tre, fyra på dagen.

TT: Vad gjorde du de sista timmarna på dagarna, efter middagen när de andra sov?

– Jag gick ofta till gymmet runt midnatt. Jag kan säga att jag var väldigt ensam där vid den tiden. Det var inte en själ där.

Nästa mål: VM-medalj

5 februari 2022, datumet då OS-guldet säkrades, kommer Wallberg att minnas för evigt. Nu väntar hårdträning inför kommande säsong, där ett tydligt mål är i sikte:

– Det är väl att jag ska försöka vinna min första världscup i premiären, men sedan har vi även VM nästa år som är ett stort mål. Jag har aldrig tagit en VM-medalj, så det är något jag tränar hårt för.

Fakta: Sveriges olympiska kommittés sömnprojekt

+ 25 olympier (se vilka i nästa faktaruta) fick genomgå en sömnutbildning under vintersäsongen 2022.

+ Idrottarna fick prova olika nya rutiner för att förbättra sin sömnhälsa och under hela perioden (cirka två månader) loggades deras sömndata med hjälp av aktivitetsklockor.

+ Resultatet visade att 90 procent av idrottarna hade utökat sin djupsömn efter att ha förändrat sina sömnrutiner. I snitt utökades djupsömnen med tio minuter från 64 till 74 minuter.

+ Två av rutinerna som hjälpte idrottarna mest var att använda skärm mindre sista timmen innan läggdags, samt att använda avslappningsövningar.


Fakta: Idrottarna som genomförde sömnutbildningen

Walter Wallberg, puckelpist

Oscar Elofsson, puckelpist

Felix Elofsson, puckelpist

Ludvig Fjällström, puckelpist

Albin Holmgren, puckelpist

Christoffer Sundgren, curling

Niklas Edin, curling

Oskar Eriksson, curling

Rasmus Wranå, curling

Agnes Knochenhauer, curling

Anna Hasselborg, curling

Sofia Mabergs, curling

Sara McManus, curling

Sara Hector, alpint

Felix Monsén, alpint

Anna Swenn Larsson, alpint

Kristoffer Jakobsen, alpint

Sandra Näslund, skicross

Alexandra Edebo, skicross

Jens Burman, längd

Johanna Skottheim, skidskytte

Jesper Nelin, skidskytte

Linn Persson, skidskytte

Martin Ponsiluoma, skidskytte

Mona Brorsson, skidskytte

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!