"Alltid speciellt att uppleva de här ögonblicken"

Superstjärnan Armand Duplantis är hela EM:s storfavorit. Men själv är han glad över att bara vara där. Den svenske stjärnan berättar här om sin kärlek till sporten och om konsten att vara tacksam. –För mig är det fortfarande en jättestor ära att vara här.

Armand Duplantis fotas med fans på Olympiastadion i München.

Armand Duplantis fotas med fans på Olympiastadion i München.

Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Friidrott2022-08-19 17:02

Armand Duplantis är EM:s största stjärna, i alla fall om du frågar den tyska friidrottspubliken. När svensken kvalade i torsdags flyttade sig stora delar av publiken till stavhoppskurvan på Olympiastadion.

– Vi älskar friidrott här, och han är den största internationella stjärnan, säger 29-åriga Jessica från värdstaden München.

– Vi hejar så klart mest på de tyska idrottarna, men Duplantis är väldigt stor här också, säger Andreas, 57, som rest hit från närliggande Augsburg.

"Jättestor ära"

Armand Duplantis tar sig tid att fotas med tacksamma fans. Trots att han på lördagen kan ta sitt femte raka mästerskapsguld är positionen som världens bästa stavhoppare inget han tar för givet.

– För mig är det fortfarande en jättestor ära att vara här, på VM eller EM. Situationen som jag är i nu tar jag inte för givet. För jag vet att för tio år sedan, om du hade sagt till mig att jag skulle vara i den situationen jag är i nu... det är en dröm, säger världsrekordhållaren.

Hittat balansen

Han berättar att han just nu är på en väldigt bra plats i livet, han känner sig väldigt lycklig. Inte bara sportsligt.

– Jag försöker att ha kul, inte ta det för givet och köra hårt. Men jag har också en jättebra balans med allting; tävling och träning men också att ha ett liv.

Han tror att den balansen är avgörande för att han ska kunna fortsätta prestera som han gjort de senaste åren.

– Stavhopp är en gren som är väldigt mental så det är alltid bra att ha en balans. Du kan inte stressa så mycket kring din sport för det är min karriär och också jag kan man väl säga, men det är inte hela mitt liv till syvende och sist. Det är många saker som är väldigt viktiga för mig i livet, som min familj och att vara en bra partner. Det är många saker som inte kretsar kring sporten som du måste ha en bra balans mellan, förklarar han.

"Energin kan bli riktigt bra"

Att vinna ett EM-guld kan tyckas som en mindre bedrift när man, som Duplantis, redan vunnit allt som går att vinna. Men för 22-åringen från Lafayette är alla medaljer viktiga.

– Som jag sade förut, jag tar det inte för givet. Jag är jättetacksam för allt, säger han och fortsätter med att berätta att segrarna inte enbart är viktiga för att bygga självförtroende utan också för att ge tillbaka.

– Speciellt till min familj och mina föräldrar som gjort så mycket för att ta mig dit jag är i dag. Det är skönt att kunna göra saker så bra som jag gjort den senaste tiden för mina föräldrar, och att de kan vara där när jag gör det, för utan dem skulle jag inte vara här. Det är alltid speciellt att uppleva de här ögonblicken med dem.

Stödet från Jessica, Andreas och alla andra fans på plats kändes redan i kvalet, men den regerande Europamästaren hoppas på ännu mer.

– Det var jättenice, det är en jättebra bana och energin på stadion var skitbra. Det är kul och de har tre tyska killar i final så jag tror att energin kan bli riktigt bra, säger han hoppfullt.

Stavhoppsfinalen startar 20.05 på lördag.

Armand Duplantis visar upp sin guldmedalj från VM i Eugene för pappa Greg. Arkivbild.
Armand Duplantis visar upp sin guldmedalj från VM i Eugene för pappa Greg. Arkivbild.
Fakta: Armand Duplantis

Namn: Armand "Mondo" Duplantis

Ålder: 22 år

Bor: Lägenhet på Kungsholmen i Stockholm

Aktuell: Hoppar EM-final i München på lördagen

Meritlista: 1 OS-guld, 1 VM-guld inomhus, 1 VM-guld utomhus, 1 VM-silver utomhus, 1 EM-guld utomhus, 1 EM-guld inomhus, världsrekordinnehavare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!