Amb världstvåa efter jättekast: "Jätteroligt"

Redan i första kastet slog han till. Kim Ambs nya personbästa mäter 86,49 meter – världens näst längsta kast i år. –Den här säsongen har varit den bästa i min karriär, säger den 29-årige spjutkastaren.

Kim Amb satte nytt personbästa i tyska Zweibrücken. Arkivbild.

Kim Amb satte nytt personbästa i tyska Zweibrücken. Arkivbild.

Foto: Erik Simander/TT

Friidrott2020-07-25 19:55

Om självförtroendet var på topp innan Kim Amb reste ner till tyska Zweibrücken, för att ställa upp i friidrottstävlingen "Sky's the limit", så var det om möjligt ännu högre efteråt.

Förra helgen skickade Bålstasonen i väg spjutet 83,41 meter, säsongens dittills bästa resultat. I Tyskland krossade han inte bara sitt årsbästa – han slog dessutom sitt personliga rekord från förra året med 46 centimeter.

– Det känns superbra, verkligen. Jag börjar hitta in i det nu. Det kändes redan på uppvärmningen att jag hade någonting på gång, säger Amb när TT når honom på telefon.

Ny världstvåa

TT: 86,49 – vad tänkte du när du såg resultatet?

– Jag slog inte frivolter, direkt, som jag gjorde på Finnkampen förra året, men det var oerhört kul. Det känns att kroppen är i bra slag och det är kul att få ut det på tävling också.

På grund av en ömmande hand blev det inte mer än två kast i Zweibrücken för Amb som ville ta det säkra före det osäkra.

Längst i världen har indiern Neeraj Chopra kastat i år – 87,86 meter. Ny tvåa på världsårsbästalistan? Kim Amb, som med sin projektil är över en meter före trean Shivpal Singh, också han från Indien.

"Aldrig hänt tidigare"

TT: Du är näst bäst i världen i år. Vad tänker du om det?

– Det är ett bra kast, men det är inte så många som har sparkat i gång säsongen. Alla har inte fått chansen att tävla som vi. Vi har haft en väldig tur och bara kunnat tävla på, säger Amb och fortsätter:

– Men 86 meter hade stått sig bra en vanlig säsong också. Kanske inte andra bäst, men det är ändå jätteroligt att ha en sån hög rankning. Det har aldrig hänt tidigare.

TT: Kan det bli ännu längre i sommar?

– Vi får se. Den här säsongen har varit den bästa hittills i min karriär. Jag har haft en väldigt hög lägstanivå så det känns verkligen som ett steg framåt.

Det 30 år gamla svenska rekordet på 89,10 meter innehas alltjämt av Patrik Bodén.

TT: Är det målet att slå det?

– Absolut. Det vore en dröm att ta det, men det är en bit kvar. Det är ett superbra rekord, som var ett världsrekord på sin tid, och det gör man inte bara så där. Men det är en stor motivation att ha det att sikta på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!