Bergqvist: "Chans att gå för en dubbel"

Kylan i Helsingfors var ett bekymmer. Tur då att Finnkampens resultat värmde. –Vi har verkligen chans att gå för en dubbel, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist efter damernas 126–122 och herrarnas 137–112.

Michaela Meijer blev tvåa i stavhoppet och tillsammans med Gabriella Jönsson och Linnea Jönsson säkrade hon en viktig grenseger.

Michaela Meijer blev tvåa i stavhoppet och tillsammans med Gabriella Jönsson och Linnea Jönsson säkrade hon en viktig grenseger.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Friidrott2022-09-03 19:23

Termometern visade tretton grader när Finnkampens inledande grenar avgjordes på Olympiastadion. När lördagen avslutades med 800 meter, både för dam och herr, var det tio grader.

Kort sagt: det var kallt i Helsingfors.

Eller som Armand Duplantis – på besök utan att tävla — konstaterade:

— Det är höst men det känns som vinter.

"Tappade värmen"

Vädret tvingade aktiva att på något vis hitta värmen. Michaela Meijer och de andra i stavhoppet virade in sig i filtar och längdhopparen Thobias Montler valde bort bänkvilan för att hela tiden vara i rörelse.

— Det var ganska kallt, det får man säga. Kyligare än vad jag trodde att det skulle vara, säger Montler, som vann längdtävlingen och därmed säkrade sju poäng till Sverige.

— Vanligtvis brukar jag vilja sätta mig och koppla av men nu var det bara att röra på sig. Stod man still tappade man värmen direkt.

Meijer:

— Det är en kul tävling, Finnkampen är alltid kul i Finland. Synd bara att det är så kallt, för annars hade vi kunnat hoppat högre, säger stavhopparen som har haft två tuffa år, med anledningen av bilkrasch och skador, och allra senast missade sommarens VM i Eugene och EM i München.

– Men mina resultat börjar bli bättre och vi tog en seger, vilket vi inte var planerade att göra… Vad finns det att klaga på?

Meijer blev tvåa på 4,31 meter bakom Elina Lampelas 4,42 och då Gabriella Jönsson och Linnea Jönsson knepet tredje- och fjärdeplatsen fick Sverige en 12-9-seger i stavhoppet.

Poäng som bidrog till ledning i halvtid: 126–122 för damerna och 137–112 för herrarna.

— Vi har gjort en mycket bättre dag än vad papperskalkylen visade, säger Kajsa Bergqvist.

– Den gren som var klart mest plus var damernas stavhopp, där vi hade 6–16 i en förlust men i stället vinner vi med 12–9. Det är bara räkna ut hur många poäng den grenen gör till vårt pluskonto.

"Knipa en dubbel"

Sveriges förbundskapten tycker att herrarnas ledning med 25 poäng borde vara tillräcklig för att säkra ännu en seger i Finnkampen.

Damernas ledning på fyra poäng är betydligt skörare.

– På damsidan kommer det att bli en kamp hela vägen in men med den superdag som de gjorde har vi chans att knipa en dubbel.

Vid en dubbel väntar i så fall ett traditionsenligt dopp för förbundskaptenen.

– Vi får se om det är isskorpa på vattengraven, säger Bergqvist och skrattar.

– Nej, nu ska vi inte ta ut något i förskott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!