Bergqvist om Duplantis: "Mental superkraft"

Sveriges förbundskapten Kajsa Bergqvist hyllar och imponeras av friidrottens allra största stjärna: Armand Duplantis. –Han har en mental superkraft som är fantastisk, säger hon inför VM-finalen natten till måndag.

Armand Duplantis.

Armand Duplantis.

Foto: Christine Olsson/TT

Friidrott2022-07-23 14:30

Flera personer stannar till, fastnar med blicken och ser ut att fundera: "Visst är det? Ja, det är det".

Kort därefter plockar de upp sina telefoner, tar ett gäng bilder i smyg och fortsätter promenaden förbi gräsmattan utanför VM-byn i Eugene, USA.

Efter några steg passar några av dem på att vända på huvudet för att ytterligare en gång få en glimt av friidrottens hetaste superstjärnan.

Armand Duplantis drar till sig uppmärksamhet var han än befinner sig.

"Störst i friidrottsvärlden"

22-åringen är givetvis medveten om intresset som finns omkring honom men han bryr sig inte det minsta om blickarna, bilderna och pressen att leverera som följer med stjärnstatusen.

Lika lugn, cool och fokuserad är han på friidrottsarenorna.

– Han är störst i friidrottsvärlden. Han är, oavsett vilken gren du håller på, friidrottens största. Det finns ingen som inte vet vem "Mondo" Duplantis är. Han är "top of his game", säger Kajsa Bergqvist.

Sveriges förbundskapten är även en del av skaran som imponeras av stavhopparen; hans lugn, fokus och trygghet, hur han hanterar press, förväntningar och sin stjärnposition.

– Inget bekommer honom, säger hon.

– Det var som på inomhus-VM. Han hade vunnit och skulle göra sina sista försök men han fick vänta, han satte sig och snackade, han gick upp för att hoppa men fick inte för att det skulle mätas igen. Någon annan hade blivit skitsur: "Då skiter jag i det här". Men han tar det superchill, går ut och hoppar över.

– Jag är så otroligt imponerad av den egenskapen han har i huvudet, och i kombination med det fysiska är han oslagbar.

Pappan Greg Duplantis säger att han inte märker någon skillnad på hur hans son är i stjärnglansen jämfört tiden före det internationella genombrottet.

Och han är inne på att stjärnstatusen och pressen inte är något som påverkar Armand Duplantis.

– Han har alltid varit starkt motiverad och satt press på sig själv. Jag tror inte det där externa påverkar honom på något annat sätt än de krav han har på sig själv, säger han.

Är bara sig själv

Armand Duplantis:

– Jag är bara mig själv. Jag försöker att hoppa så högt jag kan på alla tävlingar. Vid sidan av det försöker jag att ha balans på allt, det är skönt att tänka på annat än stavhopp. Det behövs, säger han.

– Jag tycker inte att det är för mycket att hantera. Jag försöker att hålla allt enkelt.

Om pressen, förväntningarna?

– När man har vunnit så mycket som jag har gjort de senaste två åren så är det ganska rimligt att alla förväntar sig att jag ska vinna. Jag gör det själv.

Friidrottslandslagets förbundskapten Kajsa Bergqvist.
Friidrottslandslagets förbundskapten Kajsa Bergqvist.
Fakta: Armand "Mondo" Duplantis

Född: 10 november 1999.

Bor: Lägenhet på Kungsholmen i Stockholm

Meritlista: OS-guld, VM-guld inomhus, VM-silver utomhus, EM-guld utomhus, EM-guld inomhus, världsrekordinnehavare.

Aktuell: Natten till måndags ska Sveriges största guldhopp tävla om VM-medaljer i Eugene.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!