Carlsson nia i släggfinalen: "Ganska bra"

Ragnar Carlsson tog sig till final i EM-debuten. Släggtalangen önskade mer av insatsen, men var trots det rätt nöjd med sin placering. –En niondeplats är ganska bra ändå, säger han.

Ragnar Carlsson slutade på nionde plats i släggfinalen.

Ragnar Carlsson slutade på nionde plats i släggfinalen.

Foto: Jessica Gow/TT

Friidrott2022-08-18 09:58

21-årige Carlsson, som gjorde mästerskapsdebut på seniornivå i VM i Eugene tidigare i somras, inledde finalen med ett ogiltigt kast. Han följde sedan upp med 69,51 meter, en bra bit under personbästat på 77 meter.

Således behövde Carlsson, som tog sig vidare från semifinalen med 74,65 meter, i sitt tredje kast överträffa fransmannen Quentin Bigots 75,23 för att hamna bland de åtta främsta och därmed få kasta vidare.

Det gjorde han inte. Carlsson hivade i väg släggan 74 meter och slutar i och med det på nionde plats i EM-debuten.

– Kort sagt: trist. Jag hade kunnat gör mycket bättre resultat, men en niondeplats är ganska bra ändå. Det är både och, men lutar mer åt det tråkiga hållet för tillfället, säger han.

Mer nöjd är Carlsson med stämningen inne på Olympiastadion.

– Magisk, i särklass det bästa jag har varit med om, säger han.

Tidigare under kvällens tävlingar, som försenades något på grund av oväder i München, sprang Lisa Lilja semifinal på 200 meter. 25-åringen tog sig vidare från försöken efter att ha knipit fjärdeplatsen i sitt heat med tiden 23.20 – hennes tredje snabbaste tid i karriären.

I semifinalen gick det inte lika snabbt. Lilja sprang i mål på tiden 23,96 och slutade därmed sist i sitt semifinalheat. Till SVT konstaterade en besviken Lilja efteråt att det inte stämde för henne.

Fiasko för Bengtström

Detsamma gäller Carl Bengtström, som siktade på EM-final på 400 meter häck. Men i stället slogs 22-åringen – bronsmedaljör på 400 meter i inomhus-VM i våras – ut redan i semifinalen.

Han inledde starkt, men tappade mycket i mitten av loppet och slutade på fjärde plats i heatet med 49,52. Topp två, eller en bättre tid, hade krävts för final.

– Jag vet inte varför det inte gick bra. Det hände ingenting i löpningen i dag. Jag kan inte säga varför men det var inte bra, sade han efter loppet.

Kramer vidare på tid

Andreas Kramer missade att ta sig direkt till fredagens semifinal på 800 meter. Men till slut gick han vidare på tid. Han slutade femma i loppet på 1.46,50.

– Det var tufft i dag. Jag gjorde taktiskt exakt så som vi pratat om, något snabb öppning kanske. Sista 100–150 när jag trycker till svarar det inte som jag vill, säger Kramer.

Lovisa Lindh femma

På damernas dito blev det inte vad Lovisa Lindh hoppats på. Efter en femteplats och en tid på 2.03,48 i sitt försöksheat blev det inget avancemang till semifinal.

Det blir inte heller svenskor i finalen på 3 000 meter hinder. Linn Söderholm och Emilia Lillemo slogs ut i försöken på Olympiastadion.

Söderholm slutade tia i sitt heat, och eftersom bara de fyra främsta i varje heat plus de fyra bästa tiderna gick till final, tog EM-äventyret slut direkt.

Emilia Lillemo slutade på 13:e plats i sitt heat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!