Med några dagar kvar till friidrotts-SM i Uppsala, anordnas mellan 14 till 16 augusti, är det cirka 720 anmälda i startlistorna. Däribland stjärnor som Armand Duplantis, Daniel Ståhl och Angelica Bengtsson.
Mästerskapet blir det hittills största idrottsevenemanget i Sverige under coronapandemin. Det har krävt att arrangören fått vidta flera restriktioner.
Förutom att det blir utan publik är även arenan uppdelad i flera zoner, där egentligen varje gren är en egen zon.
– Ja förenklat kan man säga så. Sedan har vi press, uppvärmning och prisutdelning. Vi har de här zonerna vi jobbar med. Det är viktigt att vi är max 50 personer i varje zon då och håller avståndet två meter från varandra, säger SM-generalen Per Måwe.
TT: Vem ser till så det efterföljs?
– Det är allas ansvar. Det är viktigt att man påminner varandra. Vi kommer sprita redskap inför varje kastare så att fler inte använder samma. Funktionärer kommer använda handskar. Sen har vi riskgrupperna som inte får tillträde till arenan. Framförallt tänker vi då 70-plussarna. Vi har tackat nej till jättekompetenta funktionärer som inte får vara med.
TT: Hur mycket skiljer sig SM från en vanlig gala?
– Jag skulle säga att en gala är mer intensiv. SM är utdraget. Vi har gjort tidsprogrammet utifrån att det inte ska bli för mycket folk där inne. Vi kommer ha ledare där inne, en coachzon runt räcket, för att ge goda förutsättningar för bra resultat. Det är också en zon.
TT: Hur har ni kommit fram till dessa åtgärder?
– Svenska friidrottsförbundet har tagit fram riktlinjer som vi förhåller oss till. Det kommer vara säkrare att vara inne på arenan än ute i samhället, det är min bild av det.