Dålig återväxt i gång – 50-plussare i Finnkampen

En världsstjärna och VM-medaljör. Och två 50-plussare. Det är vad Sverige ställer upp med när gång blir en officiell gren i Finnkampen. –Återväxten är en stor fråga som måste jobbas med, säger friidrottens förbundskapten Kajsa Bergqvist.

Gångaren Perseus Karlström i VM. Arkivbild.

Gångaren Perseus Karlström i VM. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Friidrott2023-08-29 15:10

I Perseus Karlström har Sverige en VM-tvåa och stor världsstjärna i gång. Men bakom 32-åringen är det tunt. Därför blir Karlströms två gångkompisar i Finnkampen i helgen två veteraner – 55-årige Birger Fält och hans ett år yngre gångkollega Christer Svensson.

På damsidan är det inte lika illa. Men där kompletteras Linda-Louise Köld-Johansson, född 2002 och Wilma Falk, född 2001, av den mer än 20 år äldre Monica Svensson, född 1978.

– Återväxten är en stor fråga som måste jobbas med. Vi har en världsstjärna men det är tunt bakom med ungdomar, säger Kajsa Bergqvist.

– Förhoppningsvis, med införlivningen i friidrottsförbundet, ska det bli mer fokus på gång på klubbnivå. Förhoppningen är att det ska gynna återväxten.

Det är först i år som gångsporten har blivit en del av Svenska friidrottsförbundet. Finland, motståndaren i Finnkampen i Stockholm där gång blir en officiell gren för första gången, har haft gång inom friidrottsfamiljen i flera år.

– Där gjorde man det (införlivningen) för åtta-tio år sedan. Det tog en stund, men sen har man haft ungdomar som kommit underifrån, säger Bergqvist.

– Vi i förbundet kan hjälpa till att utbilda tränare, sen hoppas jag att återväxten tar fart på några års sikt.

Perseus Karlströms mamma, tränare och förbundskapten – Siv Karlström – ska ut och kampanja bland friidrottsdistrikten, för att fler ska börja med gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!