Duplantis fiasko: "Inte första gången"

Armand Duplantis, 23, fick inte det VM-genrep han hade önskat sig i Diamond League-tävlingen i Monaco. Den svenska superstjärnan rev nämligen ut sig och missade prispallen. –Jag måste vara försiktig och ta hand om min kropp inför VM, säger Duplantis.

Sveriges Armand Duplantis har rivit ut sig ur Diamond League-tävlingen på Stade Louis II-stadion i Monaco. Arkivbild.

Sveriges Armand Duplantis har rivit ut sig ur Diamond League-tävlingen på Stade Louis II-stadion i Monaco. Arkivbild.

Foto: Caisa Rasmussen/TT

Friidrott2023-07-21 21:23

Stavhoppsstjärnan Armand Duplantis tävlade för sista gången inför VM i Ungern nästa månad. Då rev han, trots fina väderförutsättningar, ut sig ur Diamond League-tävlingen på Stade Louis II-stadion i Monaco.

– Jag tror bara att det var lite kramp i baksida lår, men inte så mycket mer. Det är inte första gången det händer, säger Duplantis till SVT.

Den svenska stavhoppsfantomen rev ut sig efter att han först misslyckats med två hopp på 5,92. Därefter valde han att stå över sitt sista hopp på höjden. Ribban höjdes till 6,02 – och svensken rev ut sig. Således stannade Duplantis på, för honom blygsamma, 5,72.

– Jag måste vara försiktig och ta hand om min kropp inför VM. Jag har tid men jag vill inte göra någonting dumt och förstöra säsongen, säger svensken.

Det var första gången Duplantis inte vann en stavhoppstävling sedan september förra året.

Det innebar att han slutade delad fyra, vilket är 23-åringens sämsta placering sedan han slutade fyra i Lausanne den 26 augusti 2021.

Amerikanen Chris Nilsen, som sedan tidigare kvalificerat sig som en av tre amerikaner som kommer att hoppa VM senare i sommar, vann tävlingen på 5,92. Segerresultatet 5,92 var även tangerat säsongsbästa för Nilsen.

VM i Budapest avgörs 19-27 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!