Duplantis finalklar – imponeras av McLaughlin

Inte särskilt svårt eller överraskande men kvalet behövdes ändå göras. Efter att Armand Duplantis tagit sig till VM-final var han dock mest av allt imponerad av Sydney McLaughlins världsrekord. –Det är coolt, sjukt, säger han.

Armand Duplantis var felfri i stavhoppskvalet i friidrotts-VM på Hayward Field i amerikanska Eugene.

Armand Duplantis var felfri i stavhoppskvalet i friidrotts-VM på Hayward Field i amerikanska Eugene.

Foto: Christine Olsson/TT /TT

Friidrott2022-07-23 04:17

Armand Duplantis stannade till i Hayward Fields katakomber, ställde sig framför tv:n och följde damernas final på 400 meter häck.

Ett lopp som Sydney McLaughlin, USA, vann på världsrekordtiden 50,68.

Sedan skakade han på huvudet och log.

– Vi har inte tävlat mot varandra men vi har tävlat med varandra sedan highschool, då vi är i samma ålder. Det var ungefär samma då; hon körde över alla, säger han.

– Det är häftigt att se hur hon vann nu.

– Det är imponerande att se friidrottare dominera så mycket på banan

Ville spara energi

Dessförinnan hade Duplantis själv varit på banan och sett till att han är i en situation som kan betyda att han själv får ta klivet högst upp på prispallen.

Nästan en timme efter stavhoppskvalets start fick 22-åringen göra sitt första hopp. Han klev in på 5,65 m, klarade den höjden samt 5,75 och var sedan en av tolv som säkrade en plats i finalen som avgörs natten till måndag.

– Allt kändes fint. Det blev två hopp, vilket var planen för jag vill spara så mycket energi jag bara kunde till finalen, säger han.

– Det här var precis vad jag ville göra.

Dock blev Duplantis överraskad över förutsättningarna, framför allt det snabba underlaget. Det gjorde att första hoppet klarades med en osedvanlig stil.

– Jag var lite snabbare än vad jag trodde. Jag hade samma problem med mitt första hopp på OS. Jag var betydligt mer taggad än vad jag trodde, och som tur är lyckades jag ändå klara höjden, säger han.

– Efter det valde jag en mycket större stav.

Kommer att använda nya stavar

Andra hoppet var betydligt mer kontrollerat, han var högt över 5,75 och siktar nu på att hoppa ännu högre i finalen som avgörs natten till måndag.

Det kände han redan i kvalhoppningen.

– Det här kommer vara ett ställe där jag använder stavar som jag aldrig har använt. Jag kände det på banan, att det kommer att vara en sådan dag, säger han.

TT: Hur många nya har du?

– Jag har en. Den borde vara bra här.

TT: Hur kan du veta att det blir en sådan dag?

– Eftersom jag precis hoppade. Jag känner att banan är snabb och att stavarna rör sig bra här, så jag kommer att köra på en styvare stav – vilket är bra och bara betyder högre hopp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!