I helgen tävlar Armand Duplantis i Berlin, där han tog EM-guld 2018. "Mondo" är världsrekordhållare på 6,18, men i Bryssel förra fredagen lade svensken upp ribban på 6,15 för att även slå legendaren Sergej Bubkas bästa resultat på 6,14.
Duplanis misslyckades i Bryssel, men jakten på 6,15 går vidare i Berlin på söndag. Lyckas han skulle det därmed vara utomhusvärldsrekord.
Något som formellt inte finns.
Separata rekord
I friidrotten noteras separata utomhus- och inomhusrekord, men inte just i stavhopp. Något som kan tyckas vara konstigt
– I stavhopp finns det många fördelar med att hoppa inomhus. Vädret är inte en faktor, och man är framförallt närmare publiken, säger A Lennart Julin, mångårig friidrottsexpert i bland annat TV4.
På en inomhustävling i Glasgow i februari slog Duplantis sitt eget världsrekord med en centimeter, och gled över ribban som låg på 6,18. Men det högsta hoppet han gjort utomhus är 6,07, vilket han hoppade den 2 september i Lausanne.
1998 ändrade det internationella friidrottsförbundet reglerna för världsrekordet.
– Det är olyckligt att man från förbundets sida har blandat ihop rekorden, tycker Julin.
Internationella förbundet delar upp statistiken i utomhus och inomhus, men när det gäller rekord slås det ihop.
Förvirring
För andra är det väldigt tydligt vad som gäller.
– Det är solklart för mig. Det är "Mondo" som har hoppat högst, och det är han som har världsrekordet, säger Miro Zalar, expert på Radiosporten, och själv tidigare svensk rekordhållare i stavhopp.
– Men jag har kommit på mig själv att säga fel ett par gånger, senast i Lausanne. "Fan, man får inte ens säga världsrekord, för det har han ju redan".
Bubkas högsta hopp utomhus gjordes 1994 i skidorten Sestriere (2 000 meter över havet), något som båda experterna ser som ett extraordinärt faktum.
– På så pass hög höjd är luftmotståndet mycket mindre. OS i Mexico City 1968 avgjordes på väldigt hög höjd, och där blev det världsrekordslakt i de flesta grenar, säger A Lennart Julin.