Duplantis kan kopiera Klüft: "Chanser är maximala"

Armand Duplantis kan gå i Carolina Klüfts fotspår. Stjärnan kan vinna VM-guld i raka mästerskap. –Jag ser inte någon som kan hindra honom från guldet, säger Klüft.

Armand Duplantis.

Armand Duplantis.

Foto: Beate Oma Dahle/AP/TT

Friidrott2023-08-25 16:55

Fjolårets friidrotts-VM i Eugene blev en framgångssaga för Armand Duplantis.

23-åringen, som är född i USA men tävlar för Sverige, vann sitt första ute-guld på dåvarande världsrekordhöjden 6,21.

I Budapest jagar han nytt guld.

Om stjärnan lyckas blir han den första svenska friidrottaren att vinna den ädlaste medaljen i raka mästerskap sedan sjukamparen Carolina Klüft.

40-åringen är säker att det också blir så.

Maximala chanser

– Hans chanser är maximala. Om han har en normal dag så är det väldigt svårt för någon att slå honom, säger Klüft, som är expert i TV4:s sändningar från Budapest.

Klüft vann tre raka VM-guld, Paris 2003, Helsingfors 2005 och Osaka 2007, och säger att alla medaljer "hade väldigt olika karaktärer".

Hon hade två övertramp att hantera under VM-debuten i Frankrike, i Finland kämpade hon med en stukad fot och i Japan jagade hon personligt rekord.

Allra mest press kände hon under mästerskapet 2005.

– I Helsingfors, på mitt andra VM, fick jag frågor från den internationella presskåren: "vad du skulle göra om du tar silver, det är ju ett misslyckande?".

– Då satt jag där, 22 år gammal ... Pressen var enorm. Jag kommer aldrig någonsin i hela mitt liv uppleva någon större press att hantera på mina axlar.

Duplantis är i samma situation i dag, visserligen ett år äldre än vad Klüft var då, men den förra friidrottaren är inte i närheten av orolig när det kommer till hur stavhoppsstjärnan hanterar pressen utifrån.

– Han har den mentala styrkan, det fysiska, det tekniska…

– Jag vet inte hur han känner men för mig var det väldigt mycket att tänka logiskt; om jag är i bra form, om jag är bra tekniskt, om jag har en bra miljö runt omkring – då går det bra, jag har lagt det här pusslet. Det tror jag att han också känner och har känt i flera år. Han har koll på läget.

TT: Du har tre raka guld – hur många kan Duplantis komma upp i?

– Många hoppas jag, så klart. Stavhopp kan man hålla på med länge och det är flera som är mycket äldre än honom i startfältet.

TT: Vad kan stoppa honom?

– Det är väl en skada ... eller jag vet inte om det skulle stoppa honom men det skulle kanske sätta gnissel i maskineriet.

Nosa på världsrekordet?

För Armand Duplantis kan stavfinalen Budapest-VM få samma utgång som i USA i fjol.

Med VM-guld, med världsrekord.

Svensken har också en stav i väskan som han aldrig tidigare har använt, varken på träning eller tävling.

Första gången kan bli i Ungerns huvudstad och på Nemzeti Atlétikai Központ.

– Den är bra för att hoppa hur högt som helst, säger han.

Klüft:

– Han kommer först att fokusera på guldet och när han har det klart – då kommer han att höja ribba. Och med "Mondo" vet man aldrig, han kan vara uppe och nosa på världsrekordet.

Stavhoppsfinalen inleds klockan 19.25 på lördagen.

Carolina Klüft.
Carolina Klüft.
Fakta: Armand Duplantis

Född: den 10 november 1999 i Lafayette, USA.

Bor: Stockholm.

Klubb: Upsala IF.

Smeknamn: "Mondo".

Främsta meriter: Världsrekordhållare på 6,23 från Clermont-Ferrand, Frankrike, 2023. OS-guld 2021, VM-guld 2022, VM-silver 2019, inne-VM-guld 2022, EM-guld 2022 och 2018, inne-EM-guld 2021.


Fakta: Stavhoppsfinalen

Armand Duplantis, Sverige, 6,22 i personbästa, Huang Bokai, Kina, 5,75, Robert Sobera, Polen, 5,81, Zach McWhorter, USA, 5,86, Yao Jie, Kina, 5,82, Ernest John Obiena, Filippinerna, 6,00, Kurtis Marschall, Australien, 5,95, Ersu Sasma, Turkiet, 5,90, Claudio Michel Stecchi, Italien, 5,82, Christopher Nilsen, USA, 6,05, Piotr Lisek Polen, 6,02, Ben Broeders, Belgien, 5,85, Thibaut Collet, Frankrike, 5,82.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!