Duplantis: "Klokt att inte vara nära andra"

Covid-19 sprider sig i VM-staden Eugene. Samtidigt har mästerskapets största stjärna kommit dit: Armand Duplantis. –Det känns klokt att inte vara i närheten av flera tusen friidrottare, säger stavhopparen.

Stavhoppsstjärnan Armand Duplantis är på plats i VM-staden Eugene.

Stavhoppsstjärnan Armand Duplantis är på plats i VM-staden Eugene.

Foto: Christine Olsson/TT

Friidrott2022-07-20 21:52

Förbundskapten Kajsa Bergqvists kommer från det ena hållet, Armand Duplantis från det andra.

Friidrottens megastjärna bor inte på samma ställe som alla andra.

22-åringens sponsorer har i stället valt att ordna ett hotellrum till stavhopparen. Ett beslut som han känner sig nöjd med, då covid-19 sprider sig i VM-staden och en svensk ledare precis testat positivt.

VM liknar OS

– Situationen börjar bli mer och mer som det var under OS, säger han.

– Jag var lite tveksam till en början då jag inte ville bo på ett annat ställe än alla andra, men Kajsa (Bergqvist, förbundskapten) tyckte att det var en bra idé så länge jag var med på alla möten.

– Jag vill vara i den bästa situationen för att vinna VM-guld, att hoppa högt och om erbjudandet kommer — varför inte ta det?

Greg Duplantis:

– Alla behöver göra ett test innan de kommer hit, och det gjorde vi också. Han mår bra och jag tror att det ska vara lugnt, säger Armand Duplantis pappa och lyfter upp hotellrummet som en viktig del i förberedelserna.

– Ibland sover han inte så bra. Han gillar att ha ett eget sovrum och ha det kallt, precis som jag. Jag tror att det är en bra sak.

Med eget boende undviker stavhopparen kontakt med idrottare från världens alla hörn, han får ett eget rum med toalett och dusch samt äter på ett annat ställe än alla andra.

Där på sin kant i college-staden i delstaten Oregon förbereder han sig för att plocka hem det enda som medaljsamlingen saknar.

Ett VM-guld.

– Jag tror att det är ett bra tillfälle att göra det, jag hoppar bra, känner mig i form och det känns verkligen som att det är nu som jag är kapabel att lyckas med det, säger han.

Hade önskat att tävla tidigare

Det enda som oroar inför kvalet natten till lördag är väntan på att få tävla på Hayward Field.

Duplantis hade hellre sett att stavhoppet låg tidigare i programmet än att det är en av de sista grenarna som summerar mästerskapet i USA.

– Nu när jag kollar på VM blir jag lite otålig, jag vill bara tävla, säger han.

– Att det ligger i slutet är inget som jag föredrar. Jag hade gärna tävlat tidigare. Men man måste väl spara det bästa till sist.

Stavhoppsfinalen avgörs natten till måndag.

Fakta: Armand "Mondo" Duplantis

Född: 10 november 1999.

Bor: Lägenhet på Kungsholmen i Stockholm

Aktuell: Sveriges största guldhopp kliver in i VM natten till lördag.

Meritlista: OS-guld, VM-guld inomhus, VM-silver utomhus, EM-guld utomhus, EM-guld inomhus, världsrekordinnehavare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!