Ja, Armand Duplantis första försök på 6,19 var inte alls oävet, och visade att det snarare är en fråga om "när" snarare än "om" 21-åringen förbättrar sitt eget – han har ju själv hoppat 6,18 inomhus och har utomhusrekordet på 6,15 – världsrekord.
– Det första försöket kändes riktigt bra, jag tror att det kommer snart, sade Duplantis i SVT:s sändning.
– Jag har det i mig, sade han.
Kanske kommer fullträffen redan på söndag, på Stadion i Stockholm, i nästa Diamond League-tävling?
Nu fick han nöja sig med stadionrekordet på Bislett. 6,01 blev även segerhoppet i tävlingen. Detta då amerikanen Sam Kendricks – som besegrade Duplantis i Gateshead – rev ut sig på den höjden.
Hyllade publiken
Den 31 juli är stavhoppskvalet i OS i Tokyo, och den 3 augusti är det final. Och med det runt hörnet visar det stora guldhoppet Duplantis storform. Han hoppade 6,10 i nederländska Hengalo – hans näst bästa resultat utomhus – den 6 juni. Förra veckan klarade han 6 meter trots bedrövliga förhållanden i ett regnigt Karlstad.
I Oslo gick Duplantis in sist i tävlingen på 5,61 – och tog det lekande lätt. Sedan stod han över 5,71, klarade både 5,81 och 5,91 innan han stod över 5,96 – och därefter gled han över 6,01 i första försöket.
Efteråt lyfte Duplantis fram publiken i Oslo.
– Jag försöker alltjämt vänja mig vid att hoppa inför publik igen. Det känns jättebra. Det var länge sedan det var så bra energi. Jag hade roligt där ute. Det var länge sedan jag njöt av en tävling som jag gjorde nu, sade han.
Hultgren och Tregaro på plats
Melker Svärd Jacobsson både klev in och rev ut sig på 5,51 meter. Men desto mer glädjande var att 27-åringens tränare Gustaf Hultgren fanns på plats på Bislett – precis som Yannick Tregaro, tränare för längdhopparen Tilde Johansson.
Detta trots att Hultgren, Tregaro och stavhopparen Michaela Meijer så sent som förra veckan var inblandade i en våldsam trafikolycka. Trion var på väg hem från Karlstads GP när minibussen de färdades i krockade med en lastbil och samtliga fick föras till sjukhus. Gustaf Hultgren blev allvarligt skadad och drabbades av flera frakturer.
Även Ståhl vann
Om Armand Duplantis är det största svenska guldhoppet i Tokyo är diskusstjärnan Daniel Ståhl en god utmanare där bakom. På Bislett svarade Ståhl för det längsta kastet, när han fick iväg diskusen 68,65 meter i femte omgången. Det räckte till seger i tävlingen – med minsta marginal. I Diamond League får de tre bästa göra upp i avgörande kast i en sjätte omgång. Där nådde Ståhl och slovenen Kristjan Ceh exakt lika långt, 65,72. Men tack vare Ståhls tidigare längsta kast tog han hem tävlingen.
– Det var morsomt, det var kul, sade Ståhl på svensknorska.
– Jag är på gång, det känns bra, fortsatte han.
I finländska Kuortane förra veckan slog 22-årige Kristjan Ceh till med personbästat 70,35 meter – vilket för en kort stund också var världens längsta kast i år. Ståhls svar? 70,55 meter, nytt världsårsbästa. Duon gör förmodligen upp om guldet i Tokyo.
– Jag är favorit inför OS, det är bara att tuta på, sade Ståhl, som har valt ett upplägg med många tävlingar före OS.
Simon Pettersson blev femma i tävlingen med 64,62.
På 800 meter blev Lovisa Lindh femma på nya årsbästat 1.59,81. Det var andra gången i år som 29-åringen, som haft stora skadeproblem, sprang under två minuter. Lindh är inte OS-uttagen, då hon inte har klarat kvalgränsen, men kan få en specialinbjudan i kraft av sin rankning.
I SVT fick Lindh, som gick till semifinal i OS i Rio de Janeiro 2016, frågan om hon förtjänar att få åka till Tokyo.
– Ja, det tycker jag faktiskt, svarade hon.