Duplantis revansch – slog Bubka

Bara två dagar efter den chockartade fjärdeplatsen i Lausanne fick Armand Duplantis revansch. Svensken vann Diamond League-tävlingen i Paris – och slog även Sergej Bubkas historiska rekord. –Jag vill alltid vara över Bubka, säger Duplantis.

Armand Duplantis.

Armand Duplantis.

Foto: Francois Mori AP/TT

Friidrott2021-08-28 17:50

Stavhoppstjärnan tog sig igenom de inledande höjderna på ett relativt enkelt sätt medan konkurrenterna rev ut sig en efter en.

Franske Renaud Lavillenie rök redan på 5,45 och regerande världsmästaren Sam Kendricks, USA, åkte ut på 5,81.

Då klev John Ernest Obiena från Filippinerna fram som en oväntad motståndare. 25-åringen var den enda utöver Duplantis som klarade sig över 5,91, vilket var nytt personbästa för honom.

Men där tog det stopp för Obiena.

Slog Bubka

När Duplantis luftade över 5,96 fick filippiniern se sig slagen. Duplantis klarade även 6,01 som ensam kvar i tävlingen och slog därmed legendaren Sergej Bubkas galarekord. 1985 blev Bubka nämligen den första stavhopparen någonsin att hoppa sex meter och han gjorde det i Paris.

– Det visste jag inte. Det är sexmeters-magi här, säger Duplantis till C More.

– Jag vill alltid vara över Bubka så 6,01 är bra om han hoppar 6,00, säger han.

Förklaringen till att han lyckades studsa tillbaka så snabbt efter Lausanne? Ett stavbyte.

– Jag var kanske lite för kaxig i Lausanne och hade för styv stav. Samma stav som jag försökte på 6,19 med försökte jag på 5,82 med i Lausanne. Det är bara dumt. I dag ville jag bara chilla, ha bra teknik och ta det steg för steg, säger han till C More.

En annan faktor bakom de pendlande resultaten är att pappa Greg och mamma Helena inte varit på plats på de senaste tävlingarna.

– Jag visste inte hur mycket jag behövde Greg innan Lausanne, det är sant. Jag behöver honom, säger Duplantis.

OS-silvermedaljören Christopher Nilsen hängde kvar till 5,96, men klarade inte mer än 5,81 och blev trea.

Världsrekordförsök

Duplantis gjorde även tre försök på världsrekordhöjden 6,19, men misslyckades i samtliga.

– Jag känner mig bra. Det känns som jag har energi, men jag vet att om jag vill hoppa världsrekord måste det bli ett perfekt hopp. Det känns nära, jag måste bara göra det.

OS-guldmedaljören finns också med i startlistan till Finnkampen som avgörs 4–5 september. Men om det blir någon tävling i Stockholm är fortsatt oklart. Bara två dagar innan ska han nämligen delta i Diamond League-tävlingen i Bryssel.

– Efter Bryssel ska jag flyga tillbaka till Sverige. Vi får se, jag vet inte om jag ska hoppa på Finnkampen. Jag kanske inte hinner. Men jag ska vara på stadion och heja på Sverige även om jag inte hoppar, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!