Duplantis vann egen gala – nära världsrekordet

Stavhoppsstjärnan Armand Duplantis vann hemmatävlingen i Uppsala – men något nytt världsrekord blev det inte. –Det är ganska tufft, säger han till TT om att se ribban falla.

Armand Duplantis tar sig över 6,04 i Uppsala.

Armand Duplantis tar sig över 6,04 i Uppsala.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Friidrott2022-02-09 20:37

Den svenske 22-åringen fixade 6,04 i första försöket, vilket räckte till seger. Därefter åkte ribban upp på världsrekordhöjden 6,19 – men Duplantis gick bet. Även om det tredje försöket var väldigt bra.

– Shit, det kändes nära. 6,19 kräver perfektion, sade han till SVT direkt efter tävlingen.

Nu har han gjort totalt 45 misslyckade försök på höjden sedan han satte världsrekordet 6,18 i Glasgow för knappt två år sedan.

Hela världseliten

OS-mästaren hade bjudit in hela världseliten till sin egen gala på hemmaplan i Uppsala.

Profiler som polacken Piotr Liosek, greken Emmanouil Karalis, brassen Thiago Braz och den amerikanska trion Sam Kendricks, Chris Nielsen, KC Lightfoot kom till start i inomhustävlingen i IFU arena.

Men ingen av konkurrenterna kunde hota Duplantis om segern.

Både OS-tvåan Chris Nielsen och hans amerikanske landsman KC Lightfoot hängde visserligen med upp till 6,04 – men där tog det stopp.

Därefter säkrade Duplantis vinsten genom att flyga över samma höjd i första försöket – och satte därmed nytt världsårsbästa. Det blev också segerresultatet efter de tre misslyckade världsrekordförsöken.

– Det känns som att jag är i bra form och det känns som att jag kan hoppa riktigt högt, säger han.

"Ganska tufft"

TT: Du var nära världsrekordet igen, hur känns det att se ribban falla ner?

– Det är ganska tufft. Men samtidigt kunde jag ställa om fort och var bara glad över hela kvällen och hur bra allt gick. Jag tänker inte deppa för mycket, jag är väldigt glad över hur det gick, säger han.

Duplantis och arrangörsklubben Upsala IK hade lyckan att tävlingen avgjordes samma dag som Sverige slopade större delen av coronarestriktionerna.

Därför kunde arenan ta in 1 250 personer i stället för 500 personer som annonserats tidigare.

– Det gör allt. Vi vill ha en massa publik, det är mycket bättre för energin. Det var fantastiskt att hoppa inför Uppsala-publiken, säger han.

Men inte ens fin form och hemmastöd kunde hjälpa honom över 6,19.

TT: När får vi se ett nytt världsrekord?

– Snart, säger Duplantis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!