Duplantis: "Världsrekordet är viktigast"

Vem är egentligen världens bästa friidrottare? Armand Duplantis vet inte. Men en sak har stavhopparen klart för sig. –Jag har en bra chans att få det priset, säger han.

Armand Duplantis kan utses till årets friidrottare i världen för andra gången på tre år. Arkivbild.

Armand Duplantis kan utses till årets friidrottare i världen för andra gången på tre år. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Friidrott2022-11-17 17:27

Stavhoppsstjärnan Armand Duplantis har chansen att utses till årets manliga friidrottare i världen för andra gången på tre år.

"Mer speciellt i år"

2020 tog han hem utmärkelsen, förra året snuvades han av den norske häcklöparen Karsten Warholm och i år är en av fem slutfinalister som röstats fram av nationsförbund och supportrar.

– Det vore mer speciellt att vinna i år, eftersom 2020 var covidåret, säger Duplantis till TT på länk från Louisiana där han just nu förbereder sig för nästa säsong.

Att ställa olika friidrottare mot varandra är dock svårt, menar den regerande världs- och Europamästaren.

– Det går nästan inte att jämföra. Jag menar en stavhoppare mot någon som springer 200 meter ... jag vet inte vem som är bäst i världen. Men jag tycker att jag är den bästa stavhopparen i varje fall och jag vann allt i år. Så jag har nog en bra chans att vinna det här priset, men jag tänker egentligen inte så mycket på det, säger Duplantis.

Målet: Världsrekord

I stället för att tänka på utmärkelsen som delas ut av internationella friidrottsförbundet i december har Duplantis något annat i huvudet.

– Mitt mål just nu är att slå världsrekordet inomhus. Det är viktigast just nu.

Duplantis kommer att tävla fyra gånger inomhus under 2023, berättar han, och säsongspremiären sker på den egna tävlingen i Uppsala i början av februari. Det är andra året i rad som Duplantis egen stavgala äger rum.

– Jag är alltid mest nervös för min första tävling för året. Nu är det på hemmaplan, och jag är jättetaggad för det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!