Duplantis: "Vill slå världsrekordet i Uppsala"

Tävlingssäsongen har inte ens börjat. Men redan nu känner sig Armand Duplantis, 23, i världsrekordform. Och stavhoppsstjärnan siktar på världsrekord i Uppsala.

Armand Duplantis. Arkivbild.

Armand Duplantis. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Friidrott2023-01-17 11:04

Duplantis har ett specifikt datum i sikte. Det är den 2 februari i samband med sin egna tävling i Uppsala: Mondo Classic.

– Jag vet att många från Uppsala kommer att vara där och titta, och därför skulle det vara extra speciellt att slå världsrekordet där, säger han.

Det är andra året i rad som Armand Duplantis tillsammans med sin klubb Upsala IF arrangerar en stavhoppsgala. Förra året försökte han på dåvarande världsrekordhöjden på 6,19 meter – men gick bet.

Sedan dess har han nått nya höjder och för att slå sitt eget världsrekord måste ribban upp på 6,22.

"Vill slå världsrekordet"

Men kan han verkligen klara det i vad som är säsongens första tävling?

– Jag vill slå världsrekordet i Uppsala, det är den viktigaste inomhustävlingen på säsongen. Jag vet vilken form jag måste ha för att sätta världsrekord och jag är i den formen. Jag vet att jag kan. Det är lite svårt eftersom det är första tävlingen men det är möjligt. Jag vill göra det, säger han.

En annan morot är att inspirera yngre personer.

– Det betyder allt och därför vill jag hoppa som högst i Uppsala, säger han.

Utan pris på Idrottsgalan

Armand Duplantis var på plats på Idrottsgalan i Avicii arena under måndagen och var efter sin framgångsrika säsong, med VM- och EM-guld samt flera världsrekord, nominerad till årets manlige idrottare, årets prestation och Jerringpriset. 23-åringen fick dock lämna arenan utan pris.

– Det är tuff konkurrens i år. Det är inte som 2020 då det var covid och det nästan bara var jag som tävlade. Det är lite annorlunda men det är alltid coolt att vara här, säger han.

Fakta: Armand Duplantis inomhussäsong

2 februari: Stavgalan Mondo Classic i Uppsala.

10 februari: Inomhusgala i Berlin, Tyskland.

15 februari: Inomhusgala i Lievin, Frankrike.

25 februari: Stavgala i Clermont-Ferrand, Frankrike.

Inomhus-EM arrangeras i Istanbul 2–5 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!