14-åriga Emilia är nu bäst i grenen – snart väntar SM

Emilia Håårdh, som tävlar för Södra Vi IF, är efter helgens tävling etta på rankingen bland F14-tjejer på 80 meter. Hon slog även personligt rekord i längdhopp.

Emilia Håårdh är en talang i friidrott. Nu är hon topprankad på 80 meter.

Emilia Håårdh är en talang i friidrott. Nu är hon topprankad på 80 meter.

Foto: Privat

Friidrott2022-05-11 15:55

– Det är naturligt för henne att springa och hoppa. I friidrott är man bra fram till en viss ålder, sen kommer många ifatt i styrka och längd, säger Anders Håårdh som är pappa och tränare.

I GM (Götalandsmästerskapen) har Emilia tagit sig till samtliga tre finaler. Hon har dock haft två lite tuffare år framgångsmässigt, och när hon fyller 15 är det dags att ta klivet upp till SM, där flera av grenarna blir svårare.

– Emilia är väldigt träningsvillig och hon tränar väldigt hårt. Vi har ett rätt tufft upplägg, men även en plan med träningen vi gör. Det jobbas mycket med balans, uppvärmning och löpskolning, förklarar han.

I princip varje helg är det tävlingar och det kan ibland bli långa resor, som till Gävle. I juni är det även dags för Världsungdomsspelen, något som familjen, som brinner för friidrott, verkligen ser fram emot.

– Tävlingen kan efterliknas med Gothia Cup, fast för friidrott, och ses som Europas största friidrottsevenemang. Det kommer bli riktigt kul, menar Anders.

Friidrotten i Södra Vi ser väldigt bra ut på tjejsidan. När det gäller åldrarna 7-15 så är det upp mot 40 tjejer som deltar vid varje träningstillfälle.

– Föreningen är väldigt stöttande och omhändertagande. Vi får möjligheter till att gå på utbildningar och bedriva träningar som vi vill. Friidrotten har fått en riktigt stor skjuts uppåt tack vare förutsättningarna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!