Sverige kommer till EM i München med 52 idrottare, en rejäl ökning jämfört med VM i Eugene, dit bara 22 togs ut och åkte.
– Till EM var min inställning att det är ett bredare mästerskap och man ska få chansen. Nu fick alla chansen verkligen, men det är inte en enda som är här som inte verkligen har förtjänat det, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist.
Stora trupper är inget nytt i friidrottsvärlden, konstaterar Radiosportens expert Miro Zalar, men det betyder heller inte att det blir succé i resultatlistan.
– Jag kan gå tillbaka till när jag höll på, EM i Aten (1982) då tror jag vi var över 50. Det var inga stora framgångar då. Ann-Louise Skoglund vann (400 meter häck) och jag var fyra, sedan kanske vi hade en finalplats till, säger han.
"Energiboost"
Zalar är överlag positiv till att det är till EM som förbundskapten Bergqvist valt att ta ut en stor trupp.
– Är det någonstans man ska skicka unga och lovande så är det ju på det lilla mästerskapet, och det är ju det här som är det, säger han och fortsätter:
– Däremot det jag ibland har varit kritisk mot är kanske att man inte ska ta ut kreti och pleti – utan det är de etablerade som ska vara med och slåss som vi ska ha några förväntningar på och sedan jättegärna lite yngre som är på väg upp.
Bergqvist hyllar den goda stämningen i den stora truppen.
– Det blir liksom en gemensam, positiv energiboost, det tror jag alla känner. När vi hade lagsamling var vi nästan 70 personer, med ledare. Det gör väldigt mycket.
Men en stor trupp är inte enbart något positivt, menar Miro Zalar. Han tror att stora trupper på EM och VM kan göra det svårare för Sveriges olympiska kommitté (SOK), som tar ut idrottare till OS att avgöra vilka som platsar i truppen dit.
– Det är klart att om friidrottsförbundet tar ut kreti och pleti så litar inte SOK på dem, så jag tror inte att det är bara positivt. Det ska vara status att komma med på ett mästerskap.
TT: Finns det någon som kanske inte borde vara här?
– Det finns en del som man kan ifrågasätta lite, tycker jag, om de ska vara här. Om de inte haft tillräckligt många chanser redan och kanske inte kan konkurrera.
Nio medaljchanser
Zalar anser att den svenska truppen har åtta-nio idrottare som kan kämpa om medaljerna, men en att ett realistisk mål är fyra stycken.
För de som är unga och lovande tycker Zalar att ett resultat i paritet med årsbästa är fullt godkänt.
– Det är vad jag förväntar mig, att man har ett bra upplägg och kan hantera situationen och inte bara tycker att det är jäkligt kul att vara på mästerskap. Det kan jag bli upprörd på ibland när man hör någon säga "ja, det var jättekul att vara med, vi ska komma hit och lära oss".