EM-silver till Karlström: "Helt otroligt"

Det blev silver för gångaren Perseus Karlström på 20 kilometer gång på friidrotts-EM i München. Efteråt var han mer än nöjd med sin egen insats. –Helt otroligt att jag kan komma tillbaka, säger Karlström.

Perseus Karlström firar sitt EM-silver i München.

Perseus Karlström firar sitt EM-silver i München.

Foto: Jessica Gow/TT

Friidrott2022-08-20 09:50

Perseus Karlström får åka hem från EM med en medalj. Det blev silver i 20-kilometersloppet för den tvåfaldige bronsmedaljören från VM.

– Det var helt otroligt. Jag kände mig bra i dag, väldigt bra faktiskt, säger han.

Karlström hämtade motivation från det misslyckade loppet i tisdags, då han kollapsade i den 30-gradiga värmen, på favoritdistansen 35 kilometer.

Vädret i München tycktes passa svensken bättre på lördagen. Banan vid Odeonsplatz var fortfarande blöt från nattens regn, och temperaturen låg på svala 17 grader.

– Helt otroligt att jag kan komma tillbaka. Jag hoppades ju på en EM-medalj så klart efter att det gått så bra på VM.

Hungern vaknade

Men kanske var kollapsen för fyra dagar sedan ändå något positivt, resonerar Karlström:

– Ska jag vara ärlig så hade jag oerhört lite mental hunger när jag kom hit. Även om det kändes bra i kroppen inför 35:an så fanns det ingen hunger, jag var inte ett dugg nervös. Men det var absolut lite revanschlust till i dag och jag var nervös nu på morgonen så det var ett bra tecken.

Efter ett ryck efter drygt halva loppet låg Karlström i täten med de bägge spanjorerna Diego García Carrera och Álvaro Martín en lång stund. Men när Martín ökade farten ytterligare med fyra kilometer kvar orkade Karlström inte hänga med.

– Han (Martín) hade tillsägelse från domarna vartenda varv där innan, så jag var förvånad att det var han som stack. Men jag tror han kommer undan på så pass mycket gräns man kan. Jag hoppades verkligen att han skulle skickas in i penaltyn där, berättar Karlström.

"Sagolik avslutning"

Men silvret kunde han säkra. Karlström lämnade García Carrera i backspegeln strax efteråt och kunde gå i mål som tvåa, iklädd svensk vikingahjälm.

– Jag visste ju att silvret var definitivt säkrat så blev en defilering i mål för att ta en medalj. I dag är en sagolik avslutning på en otrolig säsong med medalj i varenda mästerskap, säger Karlström.

Förbundskapten Kajsa Bergqvist hyllade 32-åringen efter silvret:

– Vad ska man säga? Det ska inte gå, det är helt otroligt. Inget kan stoppa Perseus, han kör och tror på det. Det är bragdkänsla på det här, tycker jag, säger hon.

Nu saknas bara en medalj på OS för att Karlström ska ha medaljer från samtliga stora internationella mästerskap.

Men just nu är det inte så mycket fokus på något annat än att njuta.

– Ja, jag är ganska slutkörd, men jag är så lycklig, säger Karlström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!