En udda fågel inom ultralöpning: "Mäktig känsla"

Ett marathon. Och lite till. Det genomförde 18-åriga Emma Jonsson från Vimmerby under Nybro Backyard. "Jag har upptäckt att uthållighetslöpning är min grej och det var en mäktig känsla att klara ett drygt marathon totalt, säger hon.

Emma Jonsson har fastnat för löpning i form av Backyard Ultra. I helgen sprang hon ett drygt marathon totalt.

Emma Jonsson har fastnat för löpning i form av Backyard Ultra. I helgen sprang hon ett drygt marathon totalt.

Foto: Magnus Strömsten

Friidrott2023-09-19 06:30

Backyard är en form av ultradistanslöpning som har blivit alltmer populär under senare år. Det går ut på att springa en sträcka på 6,7 kilometer inom loppet av en timme så många gånger man orkar i följd.

Emma Jonsson har en bakgrund inom friidrott och har genom ultralöpningen hittat tillbaka till glädjen med idrotten.

– Jag var aktiv inom friidrott i Södra Vi IF när jag var yngre och provade på de flesta grenar. Jag drabbades av prestationsångest för ett par år sedan och slutade tävla då. Nu har jag hittat lusten med löpningen igen i den här nya tävlingsformen.

Vad är det som gör att Backyard passar dig?

– Jag kände direkt att löpning som bygger på uthållighet verkligen är min grej.

undefined
Emma Jonsson har hittat glädjen med idrottandet igen.

Tidigare i sommar gjorde Emma sin debut i en tävling i Rimforsa. Då klarade hon fyra varv. Målsättningen i Nybro i lördags var i första hand att slå den noteringen och klara fem.

– Inför tävlingen hade jag ändå i bakhuvudet att det vore häftigt att klara sju varv. Då skulle jag ha löpt ett drygt marathon totalt. De första fem varven kändes riktigt bra. På det sjätte varvet var jag sliten och det började det ta emot, men jag bet ihop och fortsatte, säger Emma som hade sällskap av sin pappa Per under loppet.

Till slut kom hon i mål på det sjunde varvet också och klarade sin dröm.

– I början hade jag varvtider på mellan 42 och 44 minuter. Det sjunde varvet gick på 46 minuter, men efter det kände jag att kroppen sa ifrån. Så här i efterhand är jag väldigt nöjd med prestationen.

Som 18-åring är Emma lite av en udda fågel inom ultradistanslöpning. 

– Jag lade märkte till det på tävlingen i Nybro. Jag var den klart yngsta deltagaren. I regel blir man bättre på längre distanser på äldre dagar. Men fördelen med att börja som ung är att jag kan ha en lång karriär framför mig.

Emma har redan ställt in siktet på nästa tävling.

– Det arrangeras en Backyard Ultra i Hultsfred i oktober. Då siktar jag på att köra igen och förhoppningsvis slå mitt personliga rekord igen.

Har du några andra mål på sikt?

– Det hade varit kul att testa ett helt marathon i sträck. Det är det långsiktiga målet. Men jag får kanske börja med Göteborgsvarvet som är en halvmara först.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!