Flygande Jacobs vann stjärnduellen på supertid

Lamont Marcell Jacobs är världsmästare på 60 meter för herrar. I duellen mot amerikanen Christian Coleman var det italienaren som knep guldmedaljen, med tre tusendelars marginal. –Att vinna ett så bra lopp gör mig väldigt lycklig, säger Jacobs efter loppet.

Lamont Marcell Jacobs från Italien vinner herrarnas 60m under inomhus-VM i friidrott i Belgrad.

Lamont Marcell Jacobs från Italien vinner herrarnas 60m under inomhus-VM i friidrott i Belgrad.

Foto: Jessica Gow/TT

Friidrott2022-03-19 10:52

Den olympiske mästaren mot den regerande världsmästaren är en spännande duell i sig, men när båda sprungit på exakt samma tid, och visat storform går det nästan inte att få en jämnare final.

När Lamont Marcell Jacobs tog OS-guld i somras var det utan Christian Coleman i startfältet. Amerikanen avtjänade en 18 månader lång avstängning för att ha brustit i sin vistelserapportering. Deras första möte blev alltså i VM-finalen i Belgrad.

– Det var en stor motivation att jag äntligen fick springa mot den regerande världsmästaren och världsrekordhållaren. Att få tävla mot Christian och att vinna ett så bra lopp gör mig väldigt lycklig.

Ny arena, samma vinnare

Solen i Tokyo hade bytts ut mot strålkastare i Belgrad arena och en skrällsegrare hade blivit en publikfavorit.

Inför finalen hade både Jacobs och Coleman sprungit på 6,45.

– Att ha sådana duktiga konkurrenter gör mig bara mer taggad på att vinna, säger Jacobs.

Även i finalen blev det så jämnt som det kan bli. Efter målgång fick löparna vänta länge innan arenan utbrast i unisont jubel när Jacobs till slut utropats till segrare med tre tusendelars marginal till Coleman. Tiden? Nytt världsårsbästa, 6,41.

Italienaren fick sedan sträcka ut armarna och gå ett ärevarv med den italienska flaggan på ryggen till tonerna av Gypsy Kings gamla dänga "Volare".

Han hoppas få göra det fler gånger i år.

– I år kan jag vinna allt som går att vinna (VM och EM utomhus väntar i sommar), jag vet att det kommer ett nytt VM nästa år, men jag vill försöka vinna redan nu, säger Jacobs.

Svenskarna ville mer

Svenska Julia Wennersten sprang semifinal på 60 meter häck. Svenskan slutade sjua, näst sist, i sin semifinal med tiden 8,21 (jämfört med 8,17 i kvalet till semin).

– Det känns okej, kanske inte mitt bästa lopp, men jag är ändå nöjd. Jag har tagit mig längre än vad jag var förhandstippad att göra, sade hon efteråt.

Wictor Petersson slutade tolva i kulstötningen efter 20,33.

– Klart man alltid vill mer, men en tolfte plats är ändå den bästa plats jag fått i ett världsmästerskap, jag är rätt så nöjd ändå, sade Petersson i C More.

Storfavoriten, amerikanen Ryan Crouser, missade guldet. 22,44 räckte till silver. Brasilianaren Darlan Romani vann guldet på 22,53.

– Jag kom hit med förhoppningen om att vinna, men i dag sa Darlan nej, sade Crouser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!