Fougberg diskad efter skomiss

Charlotta Fougberg vann lag-SM i överlägsen stil. Men för tjocka skosulor gör att löparstjärnan diskas. –Någon har gjort fel, men den drabbade blir Charlotta, säger tränaren Johan Wettergren till SVT.

Charlotta Fougberg diskades efter att ha använt otillåtna skor. Arkivbild.

Charlotta Fougberg diskades efter att ha använt otillåtna skor. Arkivbild.

Foto: Henrik Brunnsgård/TT

Friidrott2020-08-07 16:05

Reglerna för vilka skor som får användas i friidrottssammanhang ändrades nyligen av det internationella friidrottsförbundet. På sträckor över 800 meter får sulan vara maximalt 25 millimeter tjock.

Charlotta Fougberg, som vann 5 000 meter på lag-SM i Göteborg, trodde att hon gjorde det i skor med sulor som bara var 21 millimeter. Något som också bekräftats av skofabrikören. Men en mätning från arrangören visade att sulorna var 31 millimeter.

Därmed fråntas hon segern.

– All respekt för domare och arrangörer som ska se till att rätt skor används, men det är frustrerande för utövarna och för Charlotta som är väldigt noga i vad hon gör och inte gör, säger Johan Wettergren till SVT.

Wettergren vill se tydligare besked gällande vilka skor som får användas.

– Någon kommer att ha haft rätt och någon fel i det specifika fallet i går. Antingen får det internationella förbundet riva upp godkännandet eller bekräfta att det är det måttet som fabrikören säger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!