Friidrotten på frammarsch i Södra Vi: "Träningskultur"

Mitt i det stora pandemimörkret finns det ljuspunkter. Inte minst i Södra Vi, där friidrotten lever och frodas i allra högsta grad. Mycket tack vare nya banor, engagerade ledare och träningsvilliga ungdomar.

Sporten gjorde nedslag ute på Ulfveskog, där Södra Vi IF:s ungdomar tränade för fullt.

Sporten gjorde nedslag ute på Ulfveskog, där Södra Vi IF:s ungdomar tränade för fullt.

Foto: Haris Dreco

Friidrott2021-04-29 20:00

Under de senaste månaderna har det kommit oroande rapporter från vårt avlånga land. Fler och fler ungdomar har lämnat idrotten när pandemin satt stopp för tävlandet.

Men det finns undantag och föreningar som går mot strömmen. Sporten har tidigare skrivit om IF Hebe i Silverdalen, där ungdomsfotbollen fått ett uppsving. Och i Södra Vi är friidrotten fortfarande populär bland ungdomarna.

När Sporten besöker en friidrottsträning på Ulfveskog har ungdomarna fullt upp med uppvärmningen. Just den biten är något som man lägger otroligt stor vikt vid, berättar Anders och Victoria Håårdh, som är två av ledarna.

– Vi har inte haft en allvarlig skada här på fem år. Uppvärmningen är väldigt viktig. Sen har vi också Sara Lundahl, som är en av tränarna och som dessutom är sjukgymnast. Det har lett till att vi haft få skador, säger Anders och Victoria samstämmigt.

undefined
Anders Håårdh är en av ledarna för Södra Vi IF:s friidrottare. De övriga är Victoria Håårdh, Sara Lundahl Jonsson, Andreas Svensson och Joanna Kilveus

Hur har då Södra Vi IF lyckats behålla sina friidrottare och även sett till att få in nya barn som intresserar sig för sporten? En av förklaringarna är att man har engagerade ledare i föreningen. En annan är att träningsviljan och träningskulturen är en central del på Ulfveskog.

– Vi har verkligen byggt en träningskultur på de här fem-sex åren. Det fina är även att vi mixar ihop de äldre med de yngre, och att de äldre tar ett stort ansvar där. På så sätt kan de yngre lära sig mycket, säger Anders Håårdh och fortsätter:

– Extra kul är att det är så mycket tjejer som är med.

Och en tredje anledning till det stora intresset kan vara att man fräschat upp banorna och gått från så kallat "rödgrus" till allvädersbanor.

– Det har betytt jättemycket. Många andra är bortskämda med jättefina förutsättningar och anläggningar, menar tränaren.

Har pandemin haft en negativ inverkan på intresset för friidrott i Södra Vi?

– Nej, inte vad vi har märkt av. Det enda är väl att vi inte kunnat köra inomhus, utan fått ha lite backträning i VOK-backen istället. Förra året hade vi 73 individer i träning och som mest var det 35 i gruppen 7–9 år. Då var det lite svårt att få ihop det med två ledare, haha.

Nu är man fem ledare som har ansvar för ungdomarna. Den här veckan är det längdhopp som står på schemat.

– Vi har olika teman varje vecka, så att man får testa på allt och utmana sig själv, förklarar Anders Håårdh.

undefined
Den här veckan var det längdhopp som stod på schemat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!