Guide: Allt inför EM-festerna i München

För andra gången avgörs de samlade europeiska mästerskapen. München är värd för idrottsfesten med nio OS-sporter, inklusive friidrott. Här är det du behöver veta.

Armand Duplantis är det största svenska guldhoppet i friidrotts-EM i München. Arkivbild.

Armand Duplantis är det största svenska guldhoppet i friidrotts-EM i München. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Friidrott2022-08-09 16:12

+ När och var

München, Tyskland, 11-21 augusti.

+ Idrotter

Beachvolleyboll, bordtennis, cykling, friidrott, gymnastik, kanot, klättring, rodd och triathlon. Enligt arrangören är "det största sportevenemanget i landet sedan sommarolympiaden 1972". Då saknas ändå simningen som i stället avgörs i Rom.

+ Tv

SVT sänder.

+ Bakgrund

Det är andra gången ett antal sporter samlar sina Europamästerskap på samma plats. Första gången var 2018 i Glasgow. Mästerskapet 2020 skulle avgjorts i Paris men fick ställas in på grund av coronapandemin.

+ Nio svenska medaljhopp

Armand Duplantis, stavhopp. Den på förhand säkraste svenska (guld)medaljen. "Mondo" tog tidigare i somras guld, och satte dessutom nytt världsrekord, på VM i Eugene.

Daniel Ståhl och Simon Pettersson, diskus. Svenskduon, etta respektive tvåa på OS, får tufft motstånd av slovenska stjärnskottet Kristjan Ceh som vann VM-guld i Eugene nyligen och även under genrepet i Ungern senast.

Khaddi Sagnia, längdhopp. VM blev dock inte särskilt lyckat för Sagnia som slutade på sjätte plats. Har kapacitet för mer än så när konkurrensen nu är svagare.

Perseus Karlström, gång. 32-åringen gjorde succé i Eugene med dubbla VM-brons på 20 och 35 kilometer. Slipper japanerna i EM.

Truls Möregårdh, bordtennis. Tog VM-silver i Houston, i USA, i fjol. Utan kineserna är världsfemman en av favoriterna till EM-guldet. Utmanas av landsmannen Mattias Falck och hemmaveteranen Timo Boll.

Joakim Lindberg och Petter Menning, kanot. Efter guld respektive silver i VM i Kanada i helgen ska Lindberg och Menning nu försöka ladda om.

+ Värmen en utmaning

Det riskerar att bli rejält hett för idrottarna i München. Temperaturer på omkring 30 grader har utlovats. Trots det ska maratonloppen avgöras under dygnets varmaste timmar, vilket har fått både löpare och ledare att protestera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!