Guide: Sveriges största EM-hopp

EM i München avslutar mästerskapssommaren för de svenska friidrottarna. Här är Sveriges största medaljhopp sett till årsbästa.

Daniel Ståhl kan ta årets första internationella medalj. Arkivbild.

Daniel Ståhl kan ta årets första internationella medalj. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Friidrott2022-08-15 05:15

+ Armand Duplantis, stavhopp. Den nyblivne världsmästaren är mästerskapets största favorit. Det nysatta världsrekordet på 6,21 från VM-finalen i Eugene är 30 centimeter högre än någon av konkurrenterna hoppat i år. Att Duplantis ska ta guld är det få som tvivlar på, frågan är bara hur högt det blir.

Kval: Torsdag kl. 10.50.

Final: Lördag kl. 20.05.

+ Khaddi Sagnia, längdhopp. Hon var bara två centimeter från bronset på VM, nu jagar Ullevi-hopparen den där efterlängtade medaljen. Sagnias årsbästa räcker till en tredjeplats i statistiken men precis som på VM är fältet ett riktigt getingbo med många medaljkandidater.

Kval: Tisdag kl. 09.50.

Final: Torsdag kl. 20.58.

+ Thobias Montler, längdhopp. En elfteplats var inte det Montler hade hoppats på när han åkte till VM tidigare i somras. Men nu har 26-åringen laddat om. Miltiadis Tentoglou har dominerat grenen den senaste tiden (förutom i VM-finalen där han blev tvåa) och är storfavorit till guldet. Men bakom honom är det Montler som hoppat längst i år.

Kval: Måndag kl. 12.10.

Final: Tisdag kl. 20.27.

+ Fanny Roos, kulstötning. EM-silver inomhus i fjol är Roos bästa internationella resultat hittills. En medalj på ett internationellt utomhusmästerskap hägrar för 27-åringen vars årsbästa är tredje längst i fältet. Kampen om guldet verkar bli en uppgörelse mellan portugisiskan Auriol Dongmo och nederländskan Jessica Schilder.

Kval: Måndag kl. 11.20.

Final: Måndag kl. 20.38.

+ Daniel Ståhl, diskus. VM blev inte som han hade hoppats och säsongen har gått upp och ner, men när Daniel Ståhl kommer till EM gör han det som etta i årsbästalistan. Hans 71,47 är tjugo centimeter längre än VM-guldmedaljören Kristjan Cehs bästa kast. Frågan är om Ståhl får det att stämma bättre än i VM, där han blev fyra.

Kval: Onsdag kl. 12.20/13.35.

Final: Fredag kl. 20.20.

+ Simon Pettersson, diskus. En ojämn säsong har gjort att Simon Pettersson inte riktigt har fått allt att stämma. Men det nya personliga rekordet 70,42, som gav honom SM-guld för drygt en vecka sedan ger honom en tredjeplats på årsbästalistan efter Ståhl och Ceh.

+ Perseus Karlström, gång. Två brons på VM i Eugene blev det för Karlström som nu intar rollen som favorit i båda distanser, 20 kilometer och 35 kilometer. På gatorna i München ska han försöka ta sitt första internationella guld. Svensken har det bästa årsbästat på båda distanser, men den största guldchansen kommer på den längre där han är drygt två minuter bättre än huvudutmanaren Miguel Ángel López från Spanien.

35 km: Tisdag kl. 08.30.

20 km: Lördag kl. 08.30.

+ Carl Bengtström skrällde sig till ett brons på 400 meter vid inomhus-VM i Belgrad i våras. På huvudgrenen 400 meter häck har han än så länge ingen internationell mästerskapsmedalj. På VM i Eugene missade han att ta sig till final, men i München är hans chanser större. Bengtström har den fjärde bästa tiden denna säsong och kan mycket väl skrälla sig till en ny medalj.

Försök: Onsdag kl. 11.05.

Semifinal: Torsdag kl. 11.25.

Final: Fredag kl. 22.00.

Simon Pettersson tävlar på onsdagen. Arkivbild.
Simon Pettersson tävlar på onsdagen. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!