Guld till Mahutjich – efter långa flykten

Jaroslava Mahutjich är världsmästare i höjdhopp. På nya världsårsbästat 2,02 kunde den unga ukrainskan avsluta sin prövande VM-resa med ett efterlängtat guld. –Den här medaljen är till hela Ukraina, säger hon.

Jaroslava Mahutjich vann höjdhoppet för damer.

Jaroslava Mahutjich vann höjdhoppet för damer.

Foto: Jessica Gow/TT

Friidrott2022-03-19 13:07

Från kriget i hemlandet Ukraina, via Rumänien till guld på inomhus-VM i Belgrad. 20 år unga Mahutjich motsvarade alla förväntningar i Marija Lasitskenes frånvaro.

Jaroslava Mahutjich har, likt andra ukrainska idrottare, haft en tuff uppladdning inför mästerskapet.

Den europeiska mästarinnan tvingades lämna sitt hem för tre veckor sedan för att sätta sig i säkerhet efter Rysslands invasion.

– Jag kommer ihåg när jag vaknade upp av två explosioner. Jag ringde mina föräldrar och min tränare. Jag förstod att Ryssland startat krig med Ukraina.

– Vi åkte till landsbygden och var där i en vecka och tänkte inte på träning. Jag trodde inte att jag skulle kunna tävla här. Men min tränare sa att jag skulle åka och försvara Ukraina på det sättet jag kan – på banan.

"Explosioner, eld och flyglarm"

Tillsammans med de serbiska och rumänska friidrottsförbunden och det internationella friidrottsförbundet lyckades hon ta sig nästan 2 000 kilometer till Belgrad och VM, genom explosioner, bränder och flyglarm.

– Efter tävlingen ska jag åka till Tyskland, men jag hoppas kunna komma tillbaka till Ukraina så snart som möjligt.

Mahutjich fick även frågor om landsmaninnan Julija Levtjenko, som inte var med på mästerskapet.

– Hon var i Kiev när staden bombades och flydde till Estland, hon försökte ta sig hit men det var för tufft mentalt, berättar Mahutjich.

20-åringen kom till ett Serbien vars kopplingar till Ryssland är starka, landets energiförsörjning är beroende av ryska bolag som Gazprom. På gatorna runt arenan säljs t-shirts med Putins ansikte, men inne i arenan är de ryska idrottarna portade. Den olympiska mästarinnan Marija Lasitskene var således inte på plats när höjdhoppstävlingen skulle avgöras.

– Min tränare sa att jag måste fokusera på höjdhopp och inte tänka på det som händer där hemma.

Australiskt silver

Efter en slarvig rivning redan på 1,92 samlade Mahutjich ihop sig och när ribban åkte upp på 2,02 vad det bara ukrainskan och australiska Eleanor Patterson kvar i tävlingen.

Mahutjich klarade höjden redan i första försöket så när Patterson rev sitt valde hon att spara sina två kvarvarande försök till 2,04. Men det blev för högt för australiskan och guldet gick till en överlycklig Mahutjich.

– Det var mitt första VM inomhus och jag är så glad över att vinna den här medaljen för hela mitt land, mitt folk och för den ukrainska militären.

Även Patterson har påverkats av det som händer i Ukraina.

– Jag kan inte föreställa mig vad Jaroslava och de andra ukrainska idrottarna går igenom. Jag har målat naglarna i blått och gult för att göra något för att stötta dem. Ingen förtjänar att gå igenom det här, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!