De svenska friidrottarna har gjort entré på EM i München. Den första dagens kval bjöd på både uttåg och mersmak.

Henrik Larsson, höger, är vidare till semifinal på 100 meter.

Friidrott2022-08-15 10:48

På friidrotts-EM:s första dag blev det spridda skurar för det svenska laget.

Trestegshopparen Jesper Hellström klarade 16,02, vilket räckte till en sjätte plats i kvalet. Han är därmed klar för final.

– Känslan är väldigt bra, att gå till final är helt fenomenalt, jag är så glad att vara här, säger Hellström.

I damernas final på 10 000 meter hade Sarah Lahti det tufft och fick se sig varvad av ledarklungan. Svenskan sprang slutligen in på en 14:e plats. Vann gjorde turkiskan Yasemin Can.

Sprintern Henrik Larsson inledde den svenska kval-dagen med att å sin sida ta sig vidare från försöken på 100 meter. Han slutade han tvåa i sitt heat och är därmed vidare till semifinal.

– Det kändes helt okej. Skönt att ha första loppet överstökat, säger han efter sitt lopp.

På tisdag kväll väntar semifinalen.

Längdhopparen Thobias Montler tog sig planenligt vidare till tisdagens final med ett hopp på 8,06. Även Fanny Roos och Axelina Johansson tog sig till final, i kulstötning, som avgörs på måndagskvällen.

I den tyska kvällsluften klev Vanessa Kamga in för att försöka skrälla sig till en finalplats i diskus. Men kvalgränsen på 63.50 var alldeles för högt satt för att svenskan skulle kunna kvala in på resultat.

Hennes längsta kast mätte 51,66 och räckte till en 13:e plats i den första kvalgruppen. Därmed är EM-äventyret slut för denna gång.

Även stavhopparen Lisa Gunnarsson och 1 500-meterslöparen Samuel Pihlström slogs ut i försöken.

Pihlström fick bästa möjliga draghjälp i form av den norske storfavoriten på distansen, Jakob Ingebrigtsen. Men medan norrmannen seglade upp till heatseger blev det en nionde plats för Pihlström, som får njuta av resterande EM-tävlingar från läktaren.

Thobias Montler är vidare till final i längdhopp.