"Hoppas inte telefonen ringer med fler återbud"

Ett VM som har precis avslutats, två Diamond League-tävlingar på fyra dagar och dessutom Finnkampen mot Finland. Friidrottsschemat är tajt – och det sliter på de aktiva. –Jag hoppas att telefonen inte ringer med fler återbud, säger förbundskaptenen Kajsa Bergqvist inför helgens tävlingar på Stockholms stadion.

Sveriges förbundskapten Kajsa Bergqvist ser fram emot helgens Finnkamp på Stockholms stadion.

Sveriges förbundskapten Kajsa Bergqvist ser fram emot helgens Finnkamp på Stockholms stadion.

Foto: Christine Olsson/TT

Friidrott2023-09-01 17:44

Friidrottssäsongen är snart över, och de senaste veckorna har varit hektiska, menar förbundskaptenen Kajsa Bergqvist.

– Avslutningen med Finnkampen är egentligen det största vi har under säsongen utifrån landslagsperspektiv. Det är det största vi gör och det är mycket att förbereda. Men vi har haft fantastisk stöd, säger hon.

Skador stör

Svenska laget störs av skador. Längdhopparna Khaddi Sagnia och Thobias Montler har meddelat att säsongen är över på grund av skador. Och i samband med torsdagens Diamond League-gala i schweiziska Zürich gav även Andreas Almgren upp. 28-åringen bröt 5 000-metersloppet halvvägs och sade efteråt att säsongen var över.

Tävlingsschemat är fullspäckad. VM i Budapest avslutades i söndags och därefter åkte stjärnorna direkt till Zürich för Diamond League-galan. På söndag väntar ännu en DL-gala, då i Kina. 800-meterslöparen Andreas Kramer meddelade i veckan att han tvingas tacka nej till Finnkampen på Stockholm stadion för att i stället åka till Kina.

Hoppas på VM-hjältarna

Kajsa Bergqvist förstår den svåra avvägningen många utövare tvingas ställas inför. Samtidigt hoppas hon att inga fler skador tillkommer närmaste dygnen.

– Man hoppas att telefonen inte ringer med några fler återbud. Jag hoppas att jag har det bästa laget jag kan ha i helgen. Almgren var sista återbudet eftersom han har problem med en tå, och Kramer tävlar i Kina. Annars har vi ett fantastiskt lag på plats.

– Det har nog aldrig hänt att ett lag kan ställa upp med de allra bästa. Våra tre VM-medaljörer (Daniel Ståhl, Perseus Karlström och Armand Duplantis) är med. Sedan är det många tävlingar, särskilt på slutet av säsongen. Det blir tajt för en del så det gäller att hålla i. Jag hoppas att det räcker hela vägen, säger förbundskaptenen.

Sverige har fyra raka dubbelsegrar mot Finland inför helgens Finnkampen.

Fakta: Finnkampen 2023

Var: Stockholms stadion.

När: Tävlingarna börjar från 13.00 på lördag och 12.40 på söndag.

Hur: SVT sänder från 15.50 på lördag och 12.30 på söndag.

Finnkampen genomförs vartannat år i Sverige och vartannat år i Finland.

Sverige har stått som dubbelsegrare de senaste fyra åren.

Resultat 2022

Herrar: 219,5–190,5

Damer: 225,5–205,5

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!