Ingebrigtsens guld – en familjeaffär

Pappan är tränare och båda bröderna är själva löpare. Men lillebror Jakob Ingebrigtsen har sedan länge överträffat dem. Nu är norrmannen olympisk mästare på 1 500 meter. –Det inte bara min guldmedalj, det är hela min familjs, säger 20-åringen.

Jakob Ingebrigtsen tog OS-guld på 1|500 meter.

Jakob Ingebrigtsen tog OS-guld på 1|500 meter.

Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT

Friidrott2021-08-07 13:49

I sista kurvan satte Jakob Ingebrigtsen in rycket.

Det räckte till norskt OS-guld på 1 500 meter, på nytt olympiskt rekord 3.28,32.

– Ja, det var lätt, säger han efteråt.

Karsten Warholm satte världsrekord när han tog guld på 400 meter häck tidigare under OS.

Riktigt så snabbt gick det inte för landsmannen Jakob Ingebrigtsen. Men det blev ändå ett olympiskt rekord när han spurtade ner konkurrenterna efter ett smart lopp.

Den 20-årige norrmannen låg med ett varv kvar fortfarande bakom kenyanen Timothy Cheruiyot, men var kall och väntade på sin chans.

Och när löparna kom in på upploppsrakan var han förbi.

"Allt klaffade"

Ingebrigtsen höll undan och tog ytterligare ett norskt friidrottsguld. Cheruiyot tog silvret, medan britten Josh Kerr spurtade hem bronset.

– Jag vet inte var jag ska börja. Jag visste att det jag gjorde här kommer att ändra resten av mitt liv. Allt klaffade, säger norrmannen till Discovery.

Jakob Ingebrigtsen är lillebror i den framgångsrika löparfamiljen Ingebrigtsen, där pappa Gjert är tränare för tre framgångsrika bröder.

Storebror Henrik har ett EM-guld på 1 500 meter, medan mellanbrorsan Filip har ett EM-guld och ett VM-brons på samma distans.

Men minstingen i familjen har överträffat det sedan länge.

"Väldigt stolt"

Jakob Ingebrigtsen radade upp medaljer redan som junior och har sedan dess bland annat tagit EM-guld på både 1 500 och 5 000 meter.

Nu har han tagit OS-guld också.

– Det är lätt att glömma alla de där timmarna på löpbanden. Att tävla är den lätta delen. Och att tävla är också den roliga delen, säger 20-åringen till den olympiska nyhetstjänsten.

– Jag är bara väldigt stolt och glad över att jag kunnat sätta mig i den här positionen. Samtidigt är det inte bara min guldmedalj, det är hela min familjs.

Efteråt tackar han inte minst bröderna för framgången.

– Jag tror att de också är väldigt stolta. Jag tror inte bara, jag vet att de känner att de är en del av mig. Om det inte var för dem skulle jag inte vara en löpare och definitivt inte på den här nivån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!