Ingen finalsuccé för Nilsson

Maja Nilsson imponerade i höjdkvalet. Men i OS-finalen stannade svenskan på bara 1,84 meter och blev trettonde och sist. –Jag är besviken så klart. Jag vet att jag är i så mycket bättre form än vad jag visade i dag, säger 21-åringen.

Maja Nilsson.

Maja Nilsson.

Foto: Morry Gash/AP/TT

Friidrott2021-08-07 13:12

Jämfört med ett år sedan har OS i Tokyo inneburit ett jättekliv uppåt i karriären. Men jämfört med i torsdags var finalen ett steg bakåt.

Det blev 1,95 meter då, men bara 1,84 och sedan tre rivningar på 1,89 när OS-finalen avgjordes på Tokyos Olympiastadion.

– I dag funkar det inte bara, jag hade velat hoppa på högre, säger Maja Nilsson.

– Men om jag kan ta mig från att kämpa mig över 1,80 förra året till en OS-final nu vet jag att jag har potential att ta mig mycket längre.

Siktar på två meter

När Maja Nilsson i fjol blickade fram mot 2021 var det egentligen sommarens U23-EM som var säsongens stora mål. Där blev det också ett silver.

Men efter en stark träningshöst fick hon i våras dessutom hoppa inne-EM och kvalade i sista möjliga tävlingen dessutom in till OS i Tokyo genom att sätta personbästa, 1,96.

I OS-kvalet tog hon sedan 1,95 i sista försöket och tog sig till finalen.

Men den hoppningen kunde hon inte upprepa i finalen två dagar senare.

Maja Nilsson tog 1,84 meter i första försöket och var nära även på 1,89, men slutade på 13:e och sista plats.

Men kvalet lovar ändå gott inför de kommande säsongerna.

– Kan man ta sig från 1,82 som jag hade som säsongsbästa förra året till att hoppa 1,96 och sedan 1,95 i ett OS-kval, då kan jag hoppa två meter nästa år, säger hon.

Ryskt guld

För att blanda sig i medaljstriden i OS-finalen krävdes det – efter en rätt tveksam inledning – till slut ett tvåmetershopp.

Ryskan Marija Lasitskene säkrade guldet genom att klara 2,04, medan silvermedaljören, australiskan Nicola McDermott, stannade på 2,02.

Jaroslava Mahutjich, Ukraina, tog bronset på 2,00.

Det är höjder som Maja Nilsson vill klara också. Tills vidare får hon dock nöja sig med en klart godkänd OS-debut – och mycket kärlek från både nära och kära samt okända på olika sociala medier.

– Jag är rörd. Att så många suttit uppe och kollat, det betyder allt. Jag är så lycklig över det, människor är så snälla, säger Maja Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!