Ingen hemmaplan för Duplantis: "Annat land"

Det är i sitt födelseland som Armand Duplantis ska vinna VM-guldet han saknar. Men särskilt mycket hemma är det inte. –Oregon känns som ett helt annat land än Louisiana, säger han.

Armand Duplantis.

Armand Duplantis.

Foto: Christine Olsson/TT

Friidrott2022-07-24 12:00

Stavhopparen är i Eugene, Oregon, USA, av en enda anledning. Han är här för att hämta det enda som medaljsamlingen saknar: ett VM-guld utomhus.

Visst är det speciellt att det ska göras på amerikansk mark, säger han.

Men inte av den anledningen en kan tro.

– De kanske kommer att kasta tomater på mig när jag tar ansats, säger han och skrattar innan han fortsätter med ett seriösare tonläge.

– Visst är det är häftigt att det är här, jag visste inte att det är första gången VM arrangeras i USA. Det är lite oväntat men det är ett bra steg för sporten.

"Ingen hemmakänsla"

Även om 22-åringen är född och uppvuxen i landet så är han inne på att det inte känns som hemmaplan.

– Det här är så långt i från där jag växte upp. Det finns ingen hemmakänsla. Oregon är som ett annat land än Louisiana. Det är häftigt att VM är i USA men inget mer.

Några tomater kastades inte på Armand Duplantis under kvalhoppningen. I stället fick han applåder och hejarop när han gjorde sina första tävlingshopp på Hayward Field.

I natt när han kliver in på arenan handlar hoppandet om medaljer.

Den som hoppar högst vinner, kort och gott.

Och det har Duplantis planer på att göra natten till måndag.

– Det känns som att jag är i form för att hoppa högt, säger han.

"Styvare stavar"

I fredags natt, under kvalets två hopp, hade han visst bekymmer på 5,65. Han blev överraskad över förutsättningarna, framför allt det snabba underlaget vilket gjorde att höjden klarades med en osedvanlig stil.

Andra hoppet var betydligt mer kontrollerat, han var högt över 5,75 och han siktar nu på att hoppa ännu högre i finalen.

Och det kommer Armand Duplantis att göra på en annan stav än vad han gjorde i kvalet.

– Banan är snabb och att stavarna rör sig bra här, så jag kommer att köra på en styvare stav – vilket är bra och bara betyder högre hopp, säger han.

Fakta: Stavhoppsfinalen i Eugene

Armand Duplantis, Sverige, Oleg Zernikel, Tyskland, Renaud Lavillenie, Frankrike, Pål Haugen Lillefosse, Norge, Menno Vloon, Nederländerna, Sondre Guttormsen, Norge, Christopher Nilsen, USA, Thiago Braz, Brasilien, Ersu Sasma, Turkiet, Ben Broeders, Belgien, Ernest John Obiena, Filippinerna, Bo Kanda Lita Baehre, Tyskland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!