Ingen höjdmedalj – men längden kvar

Först på höjden, sedan på längden. Juvaughn Harrison – tidigare rumskompis till Armand Duplantis – har ett tufft schema i Tokyo. Efter sjundeplatsen i höjd väntar längdfinalen bara ett halvt dygn senare. –Jag är jättestolt över honom, säger Duplantis.

Juvaughn Harrison i höjdfinalen.

Juvaughn Harrison i höjdfinalen.

Foto: Matthias Schrader/AP/TT

Friidrott2021-08-01 14:52

På U20-VM i Tammerfors 2018 tog Armand Duplantis guld i stavhoppet, medan Juvaughn Harrison tog brons i höjdhoppet.

Duon gick då båda på LSU (Louisiana state university) och bodde i samma lägenhet.

Tre år senare är Duplantis storfavorit till OS-guldet i tisdagens stavhoppsfinal, medan Harrison hoppade höjdfinal på söndagen och är klar för längdfinalen på måndagen.

– Det är galet. Det känns som i går som vi var på college, var studenter och gjorde dumma saker. Ser man hur allt är nu är det väldigt coolt, jag är jättestolt över honom, säger Armand Duplantis.

– Vi hörs hela tiden, men vi har inte hunnit träffas än här.

Udda kombination

Det är en ovanlig kombination av grenar som Juvaughn Harrison valt.

Det kräver en helt annan teknik att hoppa högt än att hoppa långt. Men amerikanen har under året hoppat rakt in i världstoppen i både höjd och längd, med nysatta personliga rekord på 2,36 respektive 8,47 meter.

Höjdfinalen på söndagskvällen lokal tid blev högklassig. Hela sju hoppare klarade 2,33 – inklusive Juvaughn Harrison.

På 2,35 började det att bli högt för fältet – men inte högre än att fyra hoppare tog sig över direkt, varpå de flesta av de kvarvarande hopparna valde att spara sina resterande hopp till 2,37.

Delat guld

Regerande världsmästaren Mutaz Essa Barshim, Qatar, och italienaren Gianmarco Tamberi var felfria även över 2,37 och även Maksim Nedasekau, Belarus, klarade.

Hoppning på 2,39 med andra ord. Men någonstans måste det ju ta stopp.

Ingen klarade, vilket innebar att Mutaz Essa Barshim och Gianmarco Tamberi fick dela på guldet, med Nedasekau på bronsplats.

För Harrison slutade det med en sjundeplats – men han har ju en chans kvar.

Amerikanen hade dock en hel del rivningar på vägen och frågan är väl hur mycket energi han gjorde av med inför längdfinalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!