Isinbajeva kritiseras i Ryssland – arena döps om

Stavhoppslegendaren Jelena Isinbajeva, 41, får hård kritik i Ryssland. Detta efter att hon förnekat att hon är aktiv i den ryska armén. Nu ska en friidrottsarena som bär hennes namn döpas om.

Jelena Isinbajeva, 41, får hård kritik i Ryssland. Detta efter att hon förnekat att hon är aktiv i den ryska armen. Arkivbild.

Jelena Isinbajeva, 41, får hård kritik i Ryssland. Detta efter att hon förnekat att hon är aktiv i den ryska armen. Arkivbild.

Foto: Jens L'Estrade / TT

Friidrott2023-07-20 17:08

Sergej Melikov, som leder den kaukasiska delrepubliken Dagestan, har instruerat att namnet på en friidrottsarena som är uppkallad efter stavhoppsstjärnan ska ändras.

"Hennes senaste uttalanden, som idrottare, är en allvarlig signal till oss och anledningen till att namnet på stadion behöver omprövas", skriver Melikov i ett meddelande på Telegram, enligt ryska medier.

"Aldrig kopplad till Dagestan"

Stadion ligger i republikens huvudstad, Machatjkala.

"Många av oss minns hur hastigt, utan att ta hänsyn till stadsbornas åsikter, friidrottsstadion döptes om för att hedra Jelena Isinbajeva. Hon är en begåvad idrottare som har vunnit mer än ett världsmästerskap, men som aldrig har kopplat ihop sitt liv, förflutna eller framtid med Dagestan", skriver Melikov.

Instagram-uttalande upprörde

Kritiken mot stavhoppslegendaren kommer efter att Isinbajeva meddelat att hon planerar att återgå till sin post i Internationella olympiska kommittén (IOK) i höst.

"Fram till 2018 tävlade jag för CSKA Moskva (den ryska arméns klubb) och belönades med många titlar för mina idrottsliga meriter. Titlarna det pratas om har ingen betydelse eftersom jag inte tillhör, och aldrig har tillhört, ryska federationens väpnade styrkor", skrev hon på Instagram i samband med tillkännagivandet.

Isinbajeva har därtill skapat rubriker runt om i Ryssland sedan spanska El Digital Sur rapporterade att hon och hennes familj har flyttat till Teneriffa.

"Dagestan är en idrottsrepublik, vi har många värdefulla idrottare, sanna patrioter i fosterlandet. Låt ett gym i Spanien döpas till Jelena Isinbajeva, eftersom hon tyckte att det är bättre där än i Ryssland", skriver Melikov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!