Kända svenska dopningsfall genom tiderna

Jenny Fransson fyraåriga avstängning står fast. Brottaren är den senaste i raden av svenska idrottsstjärnor som genom åren misstänkts för eller stängts av för dopning. Här är sju andra uppmärksammade fall.

Tidigare häcklöparen Ludmilla Engquist dömdes för dopning 2001 när hon tävlade i bob. Arkivbild.

Tidigare häcklöparen Ludmilla Engquist dömdes för dopning 2001 när hon tävlade i bob. Arkivbild.

Foto: Steve C. Wilson

Friidrott2020-10-14 14:50

+ Meraf Bahta, friidrott: Inför EM 2018 kom beskedet att löparstjärnan gjort tre missar i sin vistelserapportering. En utredning startades och så småningom stängdes hon av i ett år. I september 2019 var hon fri att börja tävla igen.

+ Abeba Aregawi, friidrott: Löparstjärnan testades i januari 2016 positivt för hjärtmedicinen meldonium som nyligen förbjudits. Hon missade OS samma år men friades senare på grund av oklarheter kring reglerna. I januari 2017 fick hon klartecken att tävla för Sverige igen.

+ Nicklas Bäckström, ishockey: Tre Kronor-stjärnan fastnade i ett dopningstest inför OS-finalen i Sotji 2014 på grund av sin allergimedicin. Det slutade med en reprimand, men han missade finalen mot Kanada där Sverige föll.

+ Ludmila Engquist, friidrott/bob: Sprang hem OS- och VM-guld innan häcklöparen fastnade i ett dopningstest då hon satsade på en karriär som bobåkare 2001.

+ Tomas Johansson, brottning: Fråntogs sitt OS-silver från 1984 efter att samma år ha testats positivt för anabola steroider. Stängdes av i 18 månader.

+ Linda Haglund, friidrott: Sprintern testades positivt för anabola steroider 1981 och stängdes av i ett och ett halvt år.

+ Ricky Bruch, friidrott: Den framgångsrike diskuskastaren erkände efter karriären att han dopat sig med anabola steroider.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!