"Känns inte som SM direkt"

Musiken dånade och tränarna gjorde så gott de kunde för att klappa i gång sina utövare i Uppsala. Men ett friidrotts-SM utan publik är ändå inget vanligt mästerskap.
–Det känns inte som SM direkt, säger Kim Amb efter sitt spjutguld.

Khaddi Sagnia. Arkivbild.

Khaddi Sagnia. Arkivbild.

Foto: Thomas Johansson/TT

Friidrott2020-08-14 15:20

Med sina omkring 720 anmälda deltagare utspridda över helgen är friidrotts-SM i Uppsala det största idrottsevenemanget som äger rum i Sverige sedan coronapandemin bröt ut.

Förutom att publiken saknades var det kanske tydligaste tecknet på att pandemin fortfarande härjar speakerns ihärdiga tillsägningar till tränarna på läktaren bredvid längdgropen, som hade svårt att hålla det fysiska avståndet på två meter till varandra.

Mästerskapet har också ett något mer utdraget program, för att minska antalet personer inne på arenan, som dessutom är indelad i olika zoner med max 50 personer i varje.

– Det känns inte som SM direkt om jag ska vara ärlig, säger Kim Amb.

TT: Beskriv, vad känns annorlunda?

– Det är ju väldigt tomt. Det här är ändå den svenska tävlingen där man kan räkna med bra tryck och fullsatt... Så det kändes märkligt. Men jag tycker att de har gjort det bra ändå arrangörerna, de tar det på största allvar.

TT: Det känns coronasäkert i alla fall?

– Ja, det tycker jag.

Sagnia med nytt superhopp

Och restriktionerna hämmande inte resultaten den första tävlingsdagen.

Förutom att Kim Amb fick i väg spjutet över 83 meter vid två tillfällen och därmed tog ett överlägset guld imponerade Khaddi Sagnia i damernas längdkval. Hon slog till med 6,74 meter i första försöket – detta trots en mindre bra plankträff. Det var Sagnias femte längsta i karriären och hennes tredje längsta hopp i år, där hon även noterats för det nya personliga rekordet och tidigare världsårsbästat 6,81 samt 6,76. 6,81 är just nu det andra längsta hoppet i världen i år, och bara tre andra kvinnor har hoppat längre än 6,74.

"Vill ladda om"

Sagnia valde efter sitt hopp att lämna arenan utan att gå genom den mixade zonen för att prata med media.

– Hon hälsar att hon inte vill ge några intervjuer just nu. Hon vill ladda om inför finalen i morgon, säger Gustav Orbring, kommunikatör på friidrottsförbundet.

Tilde Johansson slutade tvåa i kvalet på 6,13. Finalen avgörs under lördagseftermiddagen.

I herrarnas 10 000 metersfinal överraskade junioren Emil Millán de la Oliva när han spurtade ner förhandsfavoriterna David Nilsson och Samuel Russom och vann på 29.49.

– De var nog lite chockade jag kan tänka mig, de kanske inte trodde att en junior skulle spurta om dem sista 200, säger Millán de la Oliva.

Låg på sjukhus

Men även om inte förhandssnacket handlade om den 19-årige Eskilstunalöparen hade han själv hela tiden tron på sig själv. Och den här gången hade uppladdningen också gått enligt plan.

– Det var målet, jag har tränat hårt för det. Jag åkte till St Moritz och körde ett träningsläger där helt själv, jag gick ut i skogen och sprang hela dagarna, säger Millán de la Oliva och fortsätter:

– Det var första gången jag kom hem frisk från ett träningsläger. Alla andra gånger har jag haft malaria, amöba, parasiter, varit helt död. Jag låg inne på sjukhus före mitt svenska juniorrekord för en månad sedan.

Bland toppresultaten stack även damernas 100 metersfinal ut. 18-åriga Nikki Anderberg vann på 11,47 – vilket är den sjätte snabbaste tiden genom tiderna i Sverige. På herrsidan tog Henrik Larsson hand om guldet på 10.37.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!