Kastarna kritiska mot mättekniken: Kostnadsfråga

Resultaten i friidrotten fortsätter att gå framåt, men en del av tekniken förblir densamma år efter år. De svenska diskuskastarna vill se en modernisering av mättekniken. –När det är en bedömningsfråga så blir det inte 100 procent alla gånger, säger Simon Pettersson.

Daniel Ståhl och Simon Pettersson hoppas på en utveckling av mättekniken.

Daniel Ståhl och Simon Pettersson hoppas på en utveckling av mättekniken.

Foto: Jessica Gow/TT

Friidrott2022-08-16 17:41

En centimeter kan vara skillnaden mellan glädje och besvikelse i friidrott. Om funktionären ser var kulan, diskusen, eller släggan verkligen slår ner kan vara avgörande för vem som kommer från EM som mästare.

Kritik mot att friidrotten, som är en marginalernas sport, fortfarande använder sig av manuell mätning är inget nytt. Men än så länge får de svenska diskushoppen Simon Pettersson och Daniel Ståhl förlita sig på funktionärernas ögon.

– Det finns ju säkert varianter, sedan är väl alltid det där en kostnadsfråga. När det är en bedömningsfråga så blir det inte 100 procent alla gånger, det är väl sådant man får leva med helt enkelt, säger Simon Pettersson.

"Kan se till månen"

Pettersson är positivt inställd till att utveckla mätningen så att den blir mer exakt.

– Givetvis, det är väl alltid bra att kunna utveckla grenarna tycker jag, det har hänt väldigt mycket på materialsidan med mätning så det kanske är det som är nästa steg.

Han får medhåll av kollegan Daniel Ståhl.

– Jo, men det tycker jag. Står man 10 till 20 meter i från och ser ett nedslag om diskusen landar platt eller att den skär sig och landar på kanten, tittar man bort en halv sekund då (kan det bli fel). Vi kan se till månen med kikare och i tennis ser man exakt vart bollen landar. Det är klart tekniken kan utvecklas ännu mer, säger han.

"Magiskt att vara här"

På onsdagen sätter de sin tillit till att funktionärerna i München inte tittar bort i fel ögonblick. Då inleds diskuskvalet. Bägge två ser fram emot att möta den tyska publiken.

– Friidrott är stort i Tyskland och det har det alltid varit. Det är magiskt att vara här, säger Daniel Ståhl.

Till skillnad från många av konkurrenterna har svenskarna vant sig vid att alltid ha en landsman inne på arenorna. Trots att de fokuserar på en sin egen prestation har de stöd i varandra.

– Det är alltid en fördel, speciellt när vi tränar ihop, säger Simon Pettersson.

"Vi är nära"

Daniel Ståhl ser det som något positivt för fler än enbart de två tävlandena.

– Det är speciellt och kul med två svenskar på världsmarknaden. Det är otroligt bra för svensk kastning.

TT: Hur mycket betyder Simon för dig?

– Mycket. Han är schysst, ödmjuk och otroligt proffsig i det han gör. Han kommer bara bli ännu bättre så det blir kul att följa hans väg.

Pettersson om Ståhl:

– Vi är nära ändå, när vi är nere i Växjö tränar vi ihop frekvent. Det är alltid skönt att ha ett extra par ögon på sig.

Simon Pettersson.
Simon Pettersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!