Kenyansk VM-medaljör död – misstänkt mord

Den kenyanska löparstjärnan Agnes Tirop, 25, har hittats död i sitt hem i en mindre by i Kenya. Den dubbla VM-medaljören misstänks ha blivit knivhuggen till döds, enligt den kenyanska tv-kanalen KTN News.

Agnes Tirop efter segern på 5|000 meter i Diamond League-galan i Stockholm 2019. Arkivbild.

Agnes Tirop efter segern på 5|000 meter i Diamond League-galan i Stockholm 2019. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Friidrott2021-10-13 13:23

Tirop hade sticksår i magen när hon påträffades, uppger KTN News.

"Kenya har förlorat en juvel som var en av de snabbast stigande stjärnorna på friidrottsscenen," skriver Kenyas friidrottsförbund i ett uttalande.

"Vi är ledsna över att höra om bortgången av bronsmedaljören på 10 000 meter Agnes Tirop."

Samtidigt hyllade Kenyas president Uhuru Kenyatta den unga friidrottaren och uppmanade landets polis att reda ut vem som ligger bakom dödsfallet.

"Det är ytterst olyckligt och väldigt tråkigt att vi har förlorat en lovande idrottare vid en så ung ålder. Det är ännu mer smärtsamt att Agnes, en kenyansk hjältinna, liv gick förlorat på grund av kriminella, själviska och fega personer," säger han i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån AFP.

Tirop kom fyra på 5 000 meter i OS i Tokyo i somras och för bara en månad sedan satte hon världsrekord på tio kilometer landsväg när hon sprang på tiden 30.01 i tyska Herzogenaurach.

2019 tävlade hon i Diamond League-galan i Stockholm. Då vann hon 5 000 meter.

Svenska löparen Sara Lahti har mött Agnes Tirop flera gånger.

– Det är tragiskt. Dels att ett liv försvinner, men också att man tappar en världslöpare av den klassen. Det är hemskt, säger Lahti till Aftonbladet.

Tirop slog igenom 2015 när hon blev den nästa yngsta guldmedaljören i terräng-VM någonsin.

Hon sprang sitt första friidrotts-VM 2017 i London. Då slutade hon som bronsmedaljör på 10 000 meter. Hon tog också brons i VM i Doha 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!