Klüft: "Handlar om att skapa en trygghet"

Carolina Klüft är tillbaka i friidrotten – för att skapa nya svenska OS-stjärnor.
–Det handlar mycket om att skapa en trygghet och glädje, säger hon.

Carolina Klüft. Arkivbild.

Carolina Klüft. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Friidrott2022-04-26 14:12

Det har gått 18 år sedan sjukampsstjärnan vann OS-guld i Aten 2004.

Nu ska Carolina Klüft hjälpa unga talanger att satsa mot egna OS-medaljer i nya satsningen Friidrottens olympiska offensiv, en samarbete mellan Svenska friidrottsförbundet och Sveriges olympiska kommitté.

Det var förbundskapten Kajsa Bergqvist som frågade Klüft och hennes man, den förre stavhoppsstjärnan Patrik Klüft, om de ville leda den nya satsningen.

– Det är ett väldigt ärofyllt uppdrag. Ingen av oss har egentligen jobbat med friidrott sedan vi avslutade våra egna karriärer. Vi har jobbat med några unga idrottare men inte på samma sätt. Det kändes väldigt kul, säger Carolina Klüft till TT.

"Kompletterar varandra"

Extra kul är att hon får jobba tillsammans med sin make.

– Vi kompletterar varandra. Patrik har jobbat mycket som ishockeytränare och har erfarenheter av det och jag har mina egna erfarenheter och verktyg från när jag var aktiv, säger Klüft.

I satsningen ingår elva friidrottstalanger, bland andra 19-åriga Maja Åskag som tog dubbla JVM-guld i längdhopp och tresteg förra året.

– Det ska bli superspännande att lära känna henne och hennes tränare och hela gänget. Det är ju olika grenar, individer och resor, säger Klüft.

Klüfts roll är inte att likställa med en förbundskapten eller tränare.

– Vi ska inte gå in och ändra på någon träning utan vara mer som en resurs för dem, som ett stöd, säger Klüft.

"Bra ledarskap"

Steget från junior till att tävla mot vuxna kan vara utmanande och enligt Klüft är behoven individuella. Hennes egen resa gick fort och hon tävlade i början både som junior och senior samma säsong.

Men hon pekar ut en nyckel som fick det att fungera.

– Det var väl framför allt mycket bra ledarskap i seniorlandslaget, och det tycker jag finns i dag också med Kajsa, säger Klüft.

När hon själv tog steget från junior- till seniornivå fanns ett liknande program, men för Carolina Klüft blev det inte så många samlingar.

– För mig gick det så fort. Jag har fortfarande minnen från min första medieträning i topp och talang. Jag minns det som positivt. Patrik och Kajsa har flera minnen och pratar om att det var en fin lagkänsla, säger hon och fortsätter:

– Nycklarna är att individanpassa samtidigt som man skapar en lagkänsla. Det handlar mycket om att skapa en trygghet och glädje, så att de ska känna sig trygga och taggade för att prestera.

Vuxnas roll i en ung idrottares karriär är viktig, och att hitta en balans är ännu viktigare.

– För min egen del sade min tränare att vi inte skulle stressa. Jag hade kunnat vara med i VM redan som 18-åring men min tränare sade "låt oss vänta, du kan vara med men du är inte där fysiskt eller psykiskt".

Fakta: Olympisk offensiv

Olympiska offensiv är en satsning av Svenska friidrottsförbundet och Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Den vänder sig till aktiva med tränare som har ambitionen att ta steget från juniorelit till världselit för seniorer.

För att ta plats ska man ha placerat sig topp-8 under säsongen 2021 på EM eller VM för ungdomar (plus två extra platser).

De som kommit med i gruppen är garanterade plats i två år.

Aktiva och tränare kommer att åka på två utlandsläger per år tillsammans med aktiva som tillhör SOK:s topp- och talangprogram. Det första lägret anordnas just nu i Bar, Montenegro.

Följande idrottare ingår i Olympisk offensiv: Maja Åskag, tresteg/längdhopp, Gabriel Wallmark, tresteg, Wilma Nielsen, 800 meter, Jacob Thelander, mångkamp, Elvira Tanderud, 100/200 meter, Hanna Karlsson, 400 meter häck, Olle Hübert, spjut, Sharmarke Ahmed, 3 000 meter, Emil Millán de la Oliva, långdistanslöpning, Johan Claesson, 400 meter häck, Leo Zikovic, kula.

Källa: Friidrott.se


Fakta: Carolina Klüft

Ålder: 39 år.

Familj: Maken Patrik Klüft och tre barn.

Sportsliga meriter, som senior: Ett OS-guld, fyra VM-guld (varav ett inomhus), fyra EM-guld (två inomhus)och 20 SM-guld (tre inomhus). Som junior: Två VM-guld, två guld i U23EM-guld, ett JEM-guld.

Övriga meriter: Har vunnit Jerringpriset och Bragdguldet. 2021 fick hon titeln som hedersdoktor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!