Klüft ska hjälpa friidrottstalanger till OS

Carolina Klüft och Patrik Klüft ska hjälpa unga friidrottare att nå OS. Det är satsningen "Friidrottens olympiska offensiv" som ska stötta några av de mest lovande friidrottsjuniorerna.

Carolina Klüft med Patrik Klüft ska hjälpa unga friidrottare. Arkivbild.

Carolina Klüft med Patrik Klüft ska hjälpa unga friidrottare. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Friidrott2022-04-25 11:04

"Vi hoppas kunna stötta framtidens friidrottare till att lyckas på idrottsbanan och samtidigt må bra som individ och känna sig trygg i laget. Vi hoppas att våra erfarenheter både som aktiva själva och ledare i olika sammanhang ska kunna vara till nytta för aktiva i denna satsning", säger Carolina Klüft till friidrottsförbundets hemsida.

Satsningen välkomnas av förbundskapten Kajsa Bergqvist.

"Jag är oerhört glad och stolt att vi inleder den här satsningen med SOK. Att ta steget från framgångsrik junior till att etablera sig som senior är tufft för många", säger hon.

"Ska kunna ta kommando"

För de som ingår i satsningen väntar två läger per år utomlands tillsammans med de som ingår i Sveriges olympiska kommittés (SOK) Topp och talang-program.

"Vi på SOK vill att unga aktiva ska kunna ta kommandot över sin satsning mot världstoppen och få de rätta förutsättningarna att göra det", säger SOK:s sportchef Thomas Engdahl.

Carolina Klüft är en av Sveriges mest framgångsrika friidrottare genom tiderna, framför allt i mångkamp, med ett OS-guld, fyra VM-guld (varav ett inomhus), fyra EM-guld (två inomhus) och 20 SM-guld (tre inomhus). Hon har dessutom vunnit såväl Jerringpriset som Bragdguldet.

Hedersdoktor

Efter elitkarriären har hon arbetat med bland annat organisationen Generation Pep, som jobbar för att ge alla barn möjlighet att röra på sig. Genom detta fick hon 2021 titeln som hedersdoktor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Patrik Klüft var en del av det svenska landslaget under många år som stavhoppare och har ett VM-brons som främsta merit. Han har dessutom ett EM-silver inomhus och fyra SM-guld.

Efter att han lagt staven på hyllan har Klüft satsat på en karriär som ishockeytränare. Han har bland annat tränat KRIF, Vita hästen och Djurgårdens J20-lag som han ledde till en historisk seger i klubblags-VM.

Fakta: De ingår i Friidrottens OS-offensiv

Maja Åskag, Gabriel Wallmark, Wilma Nielsen, Jacob Thelander, Elvira Tanderud, Hanna Karlsson, Olle Hübert, Sharmarke Ahmed, Emil Millán de la Oliva, Johan Claesson, Leo Zikovic.

För att komma med i gruppen ska man ha placerat sig topp 8 under säsongen 2021 på EM eller VM för ungdomar (plus två extra platser). De som kommit med i gruppen är garanterade plats i två år om den aktiva fortsätter att satsa.

Källa: Friidrott.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!