Kramer krossade gammalt rekord

Andreas Kramer slog Martin Enholms 29 år gamla svenska inomhusrekord på 800 meter. Han gjorde det i polska Torun – där inomhus-EM avgörs om två veckor.

Andreas Kramer. Arkivbild.

Andreas Kramer. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Friidrott2021-02-17 19:21

Andreas Kramer kunde inte ha valt en lämpligare plats för rekordslakten.

Om drygt två veckor avgörs EM i den polska staden och Kramer genrepade med ett rekordlopp.

Svensken slog till med 1,45,09, en putsning av Enholms tid från 1992 med 82 hundradelar. Han krossade också sitt eget personliga rekord med 1,43 sekunder.

– Jag vet att jag kan springa fort, så det är kul att få med sig ett personligt rekord. Och svenskt naturligtvis, säger Kramer till Aftonbladet.

Femma i världen

Kramers tid är den femte bästa i världen i år och räckte till en tredjeplats i loppet efter britterna Elliot Giles (1.43,63) och Jamie Webb (1.44,54).

Bägge britterna slog också personligt rekord och Giles tid är den näst bästa genom tiderna.

Kramer besegrade också hemmafavoriten och inomhusvärldsmästaren Adam Kszczot som slutade fyra på 1.45,22.

"Kan hända mycket"

Han ser fram emot att återvända till Torun efter sin rekordkross då EM-medaljer står på spel.

– Nu hade jag två européer framför mig, men samtidigt är ett EM annorlunda då det är tre omgångar att ta sig igenom. Det gäller att disponera krafterna rätt. Så vi får se. Det kan hända mycket i ett mästerskap, säger han till Aftonbladet.

Den 23-årige Kramer var ende svensk i galan i Torun. Stavstjärnan Armand Duplantis skulle ha tävlat, men drog sig ur efter att ha avbrutit tävlingen i franska Lievin i förra veckan med en känning i baklåret.

EM i Torun avgörs den 4-7 mars. Förbundskaptenen Karin Torneklint har gjort en första uttagning där Kramer och naturligtvis Duplantis finns bland åtta blågula. Den slutliga truppen presenteras den 23 februari

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!