Löparna i "Varvet" serveras dryck i algbollar

Vätskefyllda bollar med tunt skal av alger och sjögräs kan ersätta pappersmuggar vid vätskestationer i motionslopp. Bollarna testas nu i Göteborgsvarvet.
–Skalet smälter snabbt i munnen, säger Linn Färjhage, hållbarhetsansvarig för loppet.

Mjuka algbollar fyllda med sportdryck visas upp av Linn Färjhage, hållbarhetsansvarig på Göteborgsvarvet. Bollarna är snällare mot miljön än motionsloppens klassiska pappersmuggar.

Mjuka algbollar fyllda med sportdryck visas upp av Linn Färjhage, hållbarhetsansvarig på Göteborgsvarvet. Bollarna är snällare mot miljön än motionsloppens klassiska pappersmuggar.

Foto: Adam Ihse / TT

Friidrott2023-05-12 14:10

När Göteborgsvarvet haft riktigt många deltagare har antalet pappersmuggar som använts närmat sig en miljon.

– Vi har tio vätskestationer. Och många löpare tar två muggar, en för att dricka och en för att skvätta vatten över sig, säger Linn Färjhage.

Ungefär likadant ser det ut i massor av motionstävlingar världen runt – i löpning, cykel, skidåkning med mera. Muggar sprids längs vägen och måste samlas in eller sopas upp. Det är inte alla som hamnar i någon återvinning.

Som en plastfilm

Ett brittiskt initiativ med mjuka bollar kan ändra på detta. Bollarna består av ett tunt skal, liknande plastfilm, som fyllts med någon vätska. Skalet är mjukt och rörligt, och löses upp i kontakt med saliv.

– Man kan välja om man vill svälja det eller bara spotta det åt sidan, säger Linn Färjhage.

Algskalet bryts ner på några veckor, när man tagit upp bollarna ur vätskan de förvaras i. De betraktas som en färskvara, med 21 dagars hållbarhet.

Samma teknik kan användas för små portionsförpackningar av till exempel ketchup eller senap, enligt Färjhage.

Bollarna har tidigare testats i bland annat London Marathon. Nu har turen kommit till halvmaran Göteborgsvarvet.

25 000 bollar, innehållande sportdryck, ska delas ut till löparna. De ska finnas dels vid den sista vätskestationen före målet, dels efter målgång.

En annan nyhet för året i Göteborgsvarvet är att loppet blivit helt vegetariskt. Varken kött eller fisk kommer att serveras inom arenaområdet. Det blev känt redan i höstas.

– Vi har överlag fått mest positiva reaktioner på det, säger Linn Färjhage.

Medaljens baksida?

Samtidigt fortsätter arrangörerna att kartlägga evenemangets miljöpåverkan.

Då faller blicken på medaljen av blandade metaller, som alla som fullföljer loppets 21 kilometer får.

– Vi vet att den är viktig för många löpare. Men det finns också en generation som kanske tycker att det vore trevligare med en digital, virtuell medalj som man kan dela med sig av i sociala medier, säger Linn Färjhage.

– Om vi ska göra något, blir det viktigt att göra det tillsammans med löparna, tillägger hon.

Fakta: Göteborgsvarvet

Längd: 21 kilometer.

Var: Start och mål vid Slottsskogsvallen. Banan går via Majorna, över Älvsborgsbron till Hisingen, längs Göta älv till den nya Hisingsbron, över denna och därefter genom centrum tillbaka till Slottsskogen.

När: Elitklassen startar klockan 13 på lördagen. Den sista startgruppen går ut tre timmar senare.

Vem: Cirka 40 000 löpare är anmälda. Men det är inte alla som utnyttjar sin startplats. Förra året deltog 23 000 löpare.

Banrekord, herrar: Richard Mengich, Kenya, 59.35 (2016).

Banrekord, damer: Fancy Chemutai, Kenya, 1.07.58 (2017).

Stjärna i år: Alex Kibet, Kenya, vann Berlins halvmaraton förra året. Han gör debut i "Varvet" och har chans att sätta banrekord.

Bästa svenskar förra året: Samuel Russom, Hässelby, och Hanna Lindholm, Högby. Båda är med i år också.

Värt att notera: Nya Hisingsbron är något lägre än den äldre bron som nu rivits. Det beräknas kunna innebära tio sekunders snabbare tider för elitlöparna. Men när den nya bron "debuterade" i fjol påverkades tiderna av regn, som tidvis var kraftigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!